x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Iordache, despre sesizarea Comisiei de la Veneţia de către liberali: Sesizează pentru ce?

Iordache, despre sesizarea Comisiei de la Veneţia de către liberali: Sesizează pentru ce?

22 Noi 2017   •   16:14
Iordache, despre sesizarea Comisiei de la Veneţia de către liberali: Sesizează pentru ce?

Preşedintele Comisiei speciale parlamentare privind domeniul justiţiei, social-democratul Florin Iordache, a declarat, miercuri, că nu vede de ce ar sesiza liberalii în acest moment Comisia de la Veneţia în privinţa modificărilor la legile Justiţiei, atâta timp cât nu sunt schimbări structurale la numirea şi revocarea procurorilor şefi. 

"Sesizează (liberalii - n.r) Comisia de la Veneţia pentru ce? Pentru că noi, deocamdată, vedeţi, discutăm pentru elaborarea unui raport. Putem solicita un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia întrebând ce? Dacă vor fi chestiuni pentru care este necesar un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia, atunci vom trimite, dar dacă nu vor fi schimbări structurale în schimbarea numirii procurorilor, că până la urmă asta este chestiunea, la numirea şi la revocarea procurorilor ar trebui sesizată Comisia de la Veneţia. Atâta timp cât noi nu am hotărât care este formula care va rezulta din comisie, adică va rămâne în continuare preşedintele cel care numeşte şi cel care revocă judecătorii şi procurorii sau va fi CSM... Deocamdată, din punctul meu de vedere, până nu avem un raport şi nu avem un punct de vedere rezultat din această comisie nu avem de ce solicita un punct de vedere de la Comisia de la Veneţia", a precizat Iordache. 

Referitor la sesizarea de către PNL a Curţii Constituţionale, Iordache a spus. "Este dreptul dumnealor să sesizeze, pot solicita orice, dar cred că mai important era să vină să lucreze în comisie să găsim cea mai bună formă a acestor legi". 

El a subliniat că modificările la legile Justiţiei trebuie făcute. 

"Eu cred că trebuie să avem nişte legi clare, predictibile şi care să respecte în primul rând deciziile CCR şi să respecte nişte condiţii minimale pe care le-au cerut colegii judecători şi procurori. Atâta timp cât din partea asociaţiilor profesionale se vine cu nişte amendamente de bun simţ de separarea carierei, de o carieră predictibilă, de începere a activităţii prin acea îmbunătăţire a practicii după ce finalizează INM, de o Inspecţie judiciară independentă, acestea sunt, cred eu, lucrurile importante care trebuie clarificate. Atîta timp cât avem legea interpretabilă şi o lăsăm la îndemâna arbitrariului, eu cred că nu este bine. Dacă nu discutăm în Parlament, atunci unde", a spus Iordache. 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat, miercuri, că liberalii vor ataca la Curtea Constituţională hotărârea Parlamentului prin care a fost modificat regulamentul Comisiei speciale privind unificarea legislaţiei în domeniul Justiţiei şi vor sesiza Comisia de la Veneţia. 

"Astăzi (miercuri - n.r.), în Birourile permanente reunite a fost respinsă solicitarea noastră să se amâne dezbaterile şi să se solicite un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneţia, aşa cum este înscris şi în raportul MCV şi aşa cum au declarat şi oficialii europeni. Ne vom adresa ca grupuri parlamentare Comisiei de la Veneţia pentru a solicita un punct de vedere şi eventual pentru a se trimite o delegaţie sau o misiune în România, în măsura în care este posibil. De asemenea, vom ataca la Curtea Constituţională hotărârea Parlamentului prin care s-a modificat regulamentul acestei comisii speciale, transformată în pluton de execuţie a independenţei Justiţiei", a spus Orban, la Palatul Parlamentului. 

Parlamentarii PNL au părăsit miercuri lucrările Comisiei speciale pentru domeniul justiţiei, în care se discuta propunerea legislativă de modificare a Legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor. AGERPRES

×