Ministrul Prună a propus o măsură firavă pentru a mai descongestiona pușcăriile prin compensare minimă, de trei zile la o lună de detenție în condiții de spațiu insuficient. Dezbaterea publică a proiectului de OU a adus în atenția Ministerului Justiției numeroase propuneri de îmbunătățire a actului normativ. Extinderea cu până la 50 la sută a compensării, accesul la muncă al deținuților, introducerea detenției la domiciliu sunt câteva dintre propunerile care au fost susținute cu argumente în spațiul public, deși durata de dezbatere a fost restrânsă de Ministerul Justiției la doar câteva zile.
Interesant este că participarea publicului la dezbatere și măsurile propuse se află mult mai aproape de spiritul reglementărilor europene în materie decât autoritățile românești care par paralizate și depășite de starea gravă a sistemului penitenciar. Recomandarea nr. R 22(99) a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, document adoptat în 30 septembrie 1999, transmite statelor membre un set de principii pe care să se bazeze tratarea supraaglomerării închisorilor. De la adoptarea Recomandării, în urmă cu 17 ani, România a acționat de fapt împotriva acesteia, suprapopularea din închisori crescând până la un grad de ocupare de 200 la sută! Sancțiunile de la CEDO care obligă statul la plăți substanțiale se referă la condițiile din închisori ca pondere principală a cauzelor pierdute, România fiind ,,campioana Europei” într-un clasament al încălcării drepturilor fundamentale ale omului.
Cităm doar câteva dintre recomandările instituției europene în legătură cu supraaglomerarea închisorilor:
- privarea de libertate trebuie considerată o sancțiune sau măsură extremă;
- extinderea capacității închisorilor trebuie să fie mai curând excepțională;
- în locul privării de libertate trebuie acordată atenție suspendării aplicării unei condamnări la închisoare, eliberării condiționate, muncii în folosul comunității;
- statele să analizeze depenalizarea anumitor tipuri de infracțiuni, astfel încât să nu atragă pedepse privative de libertate;
- în aplicarea legii, procurorii și judecătorii trebuie să țină cont de resursele disponibile, mai ales în ceea ce privește capacitatea închisorilor.
Raluca Prună, venită de la Bruxelles, ignoră recomandările instituțiilor europene