x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Lia Olguţa Vasilescu: DNA a solicitat în continuare să nu mă apropii de posturile de radio şi tv

Lia Olguţa Vasilescu: DNA a solicitat în continuare să nu mă apropii de posturile de radio şi tv

16 Aug 2016   •   11:33
Lia Olguţa Vasilescu: DNA a solicitat în continuare să nu mă apropii de posturile de radio şi tv

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat marţi, la Curtea de Apel Bucureşti, că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au solicitat în continuare să nu mai participe la emisiuni radio sau de televiziune.

"Nu a mai avut nicio probă DNA-ul astăzi, dar s-a solicitat în continuare să nu mă apropii de posturile de radio şi de televiziune. Din câte înţeleg, din ce a cerut în sală procurorul DNA, controlul judiciar s-ar referi la faptul că eu nu mai am voie să merg în studiourile de radio şi televiziune. Să nu uităm totuşi faptul că sunt o persoană publică, deci nu că nu aş mai avea voie să vorbesc despre proces, ci pur şi simplu nu mai am voie la radio şi la tv, ceea ce mi se pare un pic cam prea mult şi, de asemenea, să nu iau legătura cu denunţătorii şi cu martorii din dosar", a afirmat Olguţa Vasilescu la finalul şedinţei de judecată, care a avut loc fără prezenţa presei.

Ea a spus că nu a luat legătura cu niciunul dintre denunţătorii din dosar, iar martorii sunt funcţionari ai Primăriei Craiova, cu care lucrează zilnic.

"Nu i-am întrebat niciodată 'te duci la DNA, ce-o să declari?' sau 'ai venit, ce-ai declarat?'. Sunt chestiuni pe care le-am înţeles foarte clar cum funcţionează şi nu am făcut niciun fel de greşeală din acest punct de vedere. Şi atunci mi se interzice să iau legătura cu jumătate din Primărie, înseamnă că ajungem în situaţia în care intrăm într-un blocaj", a arătat Vasilescu.

Ea a reclamat din nou atitudinea denunţătorului Petru Becheru, pe care l-a acuzat că a trecut şi la jignirea sa ca persoană.

"Din punctul meu de vedere, mi se pare că s-a mers mult prea departe şi cred că şi denunţătorul a mers mult prea departe, pentru că deja nu mai sunt jigniri aduse ca primar al Craiovei, ci ca femeie, ca mamă, sunt aluzii cu conotaţie sexuală, sunt tot felul de jigniri", a arătat Olguţa Vasilescu.

Avocatul acesteia, Alexandru Chiciu, a explicat că judecătorii Tribunalului Bucureşti au luat în considerare patru elemente atunci când au decis să nu impună control judiciar pe numele Liei Olguţa Vasilescu.

"Cred că unul dintre cele mai importante ţine de absenţa oricăror elemente probatorii din care să rezulte încercarea noastră de a influenţa buna desfăşurare a procesului penal. Sigur există un dezechilibru fundamental între atitudinile pe care o anumită persoană le-a avut în spaţiul public faţă de clienta mea şi necesitatea păstrării unei rezerve a oricărei persoane martor-denunţător în acest dosar, pe de o parte, şi, sigur, principiul prezumţiei de nevinovăţie care trebuie să guverneze faţă de oricare persoană trimisă în judecată", a declarat Chiciu.

El a adăugat că a vorbit marţi, în faţa judecătorului CAB, despre continuarea atacurilor faţă de primarul Craiovei, atât ca persoană publică, cât şi ca persoană privată.

"Din acest punct de vedere, eu cred că lucrurile trebuie să înceteze şi cred că toate demersurile de aici înainte trebuie să fie concretizate şi manifestate inclusiv în faţa instanţelor de judecată. Nu este acceptabil să continue linşajul mediatic personal, dar şi împotriva primarului Lia Olguţa Vasilescu, într-o manieră lipsită de absolut orice fel de acţiune. Eu cred că este momentul în care apărarea trebuie să facă un pas înainte şi să acţioneze inclusiv în faţa instanţelor civile, deoarece acest lucru este absolut de neconceput", a afirmat Alexandru Chiciu.

Curtea de Apel Bucureşti a rămas în pronunţare, marţi, faţă de contestaţia DNA împotriva deciziei instanţei inferioare privind neluarea măsurii controlului judiciar faţă de primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, în dosarul în care aceasta a fost trimisă în judecată pentru infracţiuni de corupţie.

În 9 august, Tribunalul Bucureşti a respins solicitarea procurorilor DNA de luare a măsurii controlului judiciar faţă de Lia Olguţa Vasilescu, însă decizia a fost atacată de procurorii anticorupţie.

În timpul procesului, un procuror de la DNA le-a cerut judecătorilor să îi interzică primarului din Craiova participarea la emisiuni radio şi de televiziune, dar şi să se apropie de martorii şi denunţătorii din dosar.

Procurorul a declarat în sala de judecată că Lia Olguţa Vasilescu a prezentat selectiv la posturi de radio şi televiziune, precum şi pe Facebook, date din dosarul său şi a căutat să îl discrediteze pe denunţătorul Petru Becheru prin publicarea unei fotografii a acestuia.

Procurorii DNA au solicitat Tribunalului Bucureşti luarea măsurii controlului judiciar faţă de Lia Olguţa Vasilescu, pe motiv că aceasta a încercat discreditarea unui martor denunţător din dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru infracţiuni de corupţie.

Lia Olguţa Vasilescu a fost trimisă în judecată pe 19 iulie, fiind acuzată de luare de mită (patru infracţiuni), folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracţiuni) şi spălare de bani (două infracţiuni). AGERPRES

×
Subiecte în articol: lia olguta vasilescu