Magistraţii Tribunalului Timiş au emis, joi seara, mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele medicului Eugen Silviu Poşiar, şeful Secţiei medicină internă a Spitalului Militar Timişoara, acuzat de luare de mită de procurorii DNA Timişoara.
"S-a emis mandat de arestare preventivă pe 30 de zile pe numele medicului Eugen Silviu Poşiar", a declarat pentru AGERPRES magistrat Lavinia Biriş, din cadrul Tribunalului Timiş.
Procurorii DNA Timişoara au propus arestarea preventivă a medicului Eugen Silviu Poşiar pentru două fapte de luare de mită şi două fapte de trafic de influenţă, iar astăzi a fost prezentat judecătorilor Tribunalului Timiş.
Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2016, în rândul personalului Penitenciarului Arad s-au intensificat preocupările legate de încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare medicală (pensia fiind aproximativ egală cu venitul salarial).
În schimbul unor sume de bani, persoanele doritoare să se pensioneze în această modalitate apelau la medicul Eugen Poşiar, care, în situaţia în care nu identifica afecţiuni ce puteau reprezenta un impediment în desfăşurarea activităţii profesionale a "solicitanţilor", proceda la stabilirea unui diagnostic nereal (afecţiuni cardiace despre care afirma că nu pot fi stabilite cu exactitate pe fondul lipsei unei aparaturi performante, probleme pulmonare ori alte afecţiuni grave), acorda concedii medicale pe care le prelungea până la limita a 90 de zile sau întocmea actele necesare programării în faţa comisiei de specialitate.
Ulterior, în baza documentelor puse la dispoziţie, membrii comisiei declarau persoanele respective "apt limitat", aspect care le permitea acestora să iasă la pensie.
"În modalitatea expusă, până în prezent, au beneficiat de pensionare înainte de împlinirea condiţiilor legale sau au iniţiat demersuri în acest sens un număr de peste 70 persoane din cadrul Penitenciarului Arad cu vârste cuprinse între 40-48 ani. În acelaşi context, în perioada 26 septembrie - 15 octombrie 2018, inculpatul Poşiar Eugen Silviu, în calitatea menţionată mai sus, a primit de la două persoane sumele de 1.400 de euro şi 2.000 lei", se arată în comunicat.
De asemenea, medicul a mai pretins de la alte două persoane sume neprecizate de bani pentru a-i determina pe membrii comisiei de expertiză din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgenţă Timişoara să decidă clasarea acestora din motive medicale.
În cauză procurorii anticorupţie au beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie. AGERPRES