x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Memorandum pentru realizarea „Cartierului Justiţiei” 

Memorandum pentru realizarea „Cartierului Justiţiei” 

30 Noi 2017   •   09:36
Memorandum pentru realizarea „Cartierului Justiţiei” 
Sursa foto: DIANA OROS

Ministul Justiţiei, Tudorel Toader, a anun­ţat, ieri, că Guvernul a aprobat un memorandum pentru realizarea Cartie­rului Justiţiei pe amplasa­mentul Esplanada din Bucureşti, de lângă Tribu­nalul Bucureşti. 

Conform memorandu­mului, pentru realizarea carti­erului destinat instituţiilor din sistemul judiciar, Ministerul Justiţiei va prelua terenul aflat, în prezent în adminis­trarea Ministerului Dezvol­tării, precum şi o parte de teren care se află în proprie­tatea Municipiului Bucureşti. De asemenea, Ministerul Justiţiei va prelua sarcina de a clarifica situaţia parcelelor de teren din zonă care sunt acum revendicate de foştii proprietari. Un proiect de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere deja de Minis­terul Justiţiei arăta că zona, denumită acum „obiectivul Esplanada”, presupunea construcţia unui centru urban polifuncţional prin partene­riat public-privat, însă Minis­terul Dezvoltării, care trebuia să se ocupe de acest lucru, nu şi-a realizat obiectivul. „În decembrie 2014, Guvernul a aprobat prin memorandum oportunitatea demarării demersurilor necesare reali­zării unui Cartier pentru Justiţie. Acest complex urba­nistic de anvergură reprezintă un obiectiv major de investiţii care va crea condiţii optime pentru desfăşurarea activi­tăţii mai multor instituţii din cadrul sistemului judiciar printre care: CSM, Inspecţia Judiciară (IJ), Curtea de Apel Bucureşti, Judecătoriile sectoarelor 2 şi 5, Parchetele de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB), Institutul Naţional al Magistraturii (INM), Şcoala Naţională de Grefieri (SNG)”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern. 
Ministerul Justiţiei precizează că, printr-un act normativ recent, a fost mandatat să înceapă deme­rsurile de a obţine fonduri rambursabile, nerambursa­bile şi din bugetul propriu pentru faza de proiectare şi execuţie a lucrărilor. Tot în această zonă va fi ridicat Noul Palat de Justiţie, potrivit proiectului, celelalte sedii de instituţii urmând să fie grupate în jurul acestei clădiri principale. 

×
Subiecte în articol: tudorel toader