x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Notar din Oradea acuzat că a încercat să dea averea unei femei ucise chiar suspectului de crimă

Notar din Oradea acuzat că a încercat să dea averea unei femei ucise chiar suspectului de crimă

de Redacția Jurnalul    |    13 Sep 2024   •   13:44
Notar din Oradea acuzat că a încercat să dea averea unei femei ucise chiar suspectului de crimă

Un notar public din Oradea a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru că, deși știa că un testament olograf este fals, a deschis procedura succesorală notarială a bunurilor unei femei de 87 de ani ucise. Unul dintre beneficiarii averii este chiar suspect de crimă.

DNA a trimis în judecată pe notarul public Lucia Doina Ochiș și pe cele două persoane care i-au prezentat testamentul olograf.

Notarul este acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și fals intelectual.

Cele două persoane fizice, B.G.M. și B.S.D. sunt acuzate de instigare la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

„În prezenta cauză s-au desfășurat cercetări cu privire la modalitatea în care, în perioada 2019-2020, cele două persoane fizice menționate anterior au fost implicați în transmiterea, pe cale succesorală, a bunurilor aparținând unei persoane în vârstă de 87 de ani, decedată în condiții suspecte în cursul lunii august 2019. Astfel, în perioada 2019 – 2020, inculpata Ochiș Lucia Doina, în calitate de notar public, cunoscând caracterul fals al testamentului olograf furnizat de către cei doi inculpați persoane fizice, ar fi deschis procedura succesorală notarială privind masa succesorală rămasă după defunct, iar ulterior ar fi emis încheieri și certificate de legatar/suplimentare de legatar în beneficiul inculpatei B.G.M. privind bunuri din moștenirea respectivă, a căror valoare însumată este de 1.854.867 lei”, arată DNA.

Potrivit DNA, în calitatea sa de notar public, Lucia Doina Ochiș, deși avea obligația ca, anterior validării testamentului olograf, să verifice pe baza unei expertize grafice, îndeplinirea tuturor condițiilor legale de validitate ale testamentului olograf, și anume scrierea, semnarea și datarea de către testator a acestui înscris, nu a făcut acest lucru.

Totodată, în urma cercetărilor efectuate a reieșit faptul că, în cursul anului 2020, Lucia Doina Ochiș ar fi continuat să emită încheieri finale și certificate de legatar către inculpata B.G.M. chiar și după ce ar fi luat la cunoștință că existau moștenitori legali care contestau testamentul și că inculpatul B.S.D. era cercetat de organele judiciare pentru infracțiunea de omor, în legătură cu decesul persoanei în vârstă de 87 de ani.

În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin celor doi inculpați persoane fizice.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Oradea cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii.

(sursa: Mediafax)

×