x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Pe mâna cui încap datele din Registrul Electoral, până la finalul anului 2023

Pe mâna cui încap datele din Registrul Electoral, până la finalul anului 2023

de Ion Alexandru    |    11 Iul 2022   •   07:50
Pe mâna cui încap datele din Registrul Electoral, până la finalul anului 2023

Urmașa „olandeză” a cunoscutei companii Siveco, implicată în celebre afaceri cu statul și, prin fosta directoare, Irina Socol, în câteva spețe penale, continuă seria de contracte cu Autoritatea Electorală Permanentă. Un astfel de contract, subsecvent unui acord-cadru privind mentenanța Registrului Electoral (SIRE) a fost parafat chiar pe data de 1 iulie, compania Software Imagination & Vision SRL, în acționariatul căreia îl regăsim pe soțul Irinei Socol, fiind singura entitate care a depus o ofertă admisibilă la licitația deschisă accelerată organizată de autoritatea contractantă. Același lucru s-a întâmplat și cu ocazia atribuirii primului contract subsecvent, în ambele situații valoarea maximă pe care AEP a stabilit că o va plăti fiind și valoarea finală a contractelor negociate.

Conform SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), la data de 1 iulie 2022, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a atribuit contractul subsecvent cu numărul 2/2022, aferent serviciilor de mentenanță a sistemului informatic al Registrului Electoral (SIRE). La procedura accelerată, singura entitate care a depus o ofertă admisibilă a fost SC Software Imagination & Vision SRL, companie care a oferit un preț egal cu valoarea estimată de autoritatea contractantă pentru acest contract subsecvent – 290.719 lei fără TVA.

Anterior, în 12 aprilie 2022, AEP a scos la licitație primul contract subsecvent, având același obiect, punând la bătaie suma maximă de 1.004.948,54 de lei fără TVA. Ca și în iulie, și în primăvară singura firmă care a depus o ofertă admisibilă s-a dovedit a fi aceeași SC Software Imagination & Vision SRL, care, de asemenea, a cerut prețul maxim. Valoarea celor două contracte subsecvente încheiate de AEP, cu acest prilej, se ridică la 1.295.667,54 de lei fără TVA (1.541.844,4 lei cu TVA inclusă) și face parte dintr-o cheltuială mai amplă pe care Autoritatea Electorală Permanentă intenționează să o facă până la finalul lunii decembrie a anului 2023.

Acționari – Siveco Netherland BV și soțul Irinei Socol

SC Software Imagination & Vision SRL este o societate care a luat ființă la finalul anului 2019 și care, la momentul fondării, avea 18 asociați, dintre care două persoane juridice și 16 persoane fizice. Cele două persoane juridice, care controlau un pachet important de acțiuni, sunt Siveco (Netherlands) BV Olanda, cu 63,7066 din capitalul social, și celebra Siveco România SA, cu 0,279% din capitalul social.

Printre acționarii persoane fizice ai SC Software Imagination & Vision SRL se regăsește și Alexandru Mihail Rădășanu, care, potrivit presei economice, este nimeni altul decât soțul Irinei Socol, fosta șefă a Siveco România, implicată în mai multe dosare penale instrumentate atât de DNA, prin vestita „Unitate de Elită” de la Ploiești, cât și de parchetele obișnuite. În anul 2020, Siveco România a părăsit structura acționariatului SC Software Imagination & Vision SRL, iar principalii asociați ai acestei companii au rămas, inclusiv în prezent, Siveco (Netherlands) BV Olanda și Alexandru Mihail Dărășanu, cu 28,2841 la sută din capitalul social.

Reamintim că, în data de 6 aprilie 2022,  Autoritatea Electorală Permanentă a încheiat acordul-cadru nr. 80/2022, în valoare de 3.688.393,8 lei fără TVA, care a stat la baza contractelor subsecvente la care am făcut referire mai sus. Cu TVA, valoarea acordului cadru se ridică la 4.389.188,6 lei fără TVA, adjudecată, de asemenea, de unica entitate care s-a înscris la licitația deschisă accelerată organizată - aceeași SC Software Imagination & Vision SRL

16.000 de utilizatori, informații despre alegători și arondarea lor pe secții de votare

Registrul Electoral, care face obiectul achizițiilor AEP, este un sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare ale cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora la secțiile de votare. Registrul are, la nivel național, aproximativ 16.000 de utilizatori interni instituționali.

AEP arată, în caietul de sarcini, că, având în vedere că, în perioada 2019-2020, au avut loc patru tururi de procese electorale, era nevoie ca aceste operațiuni să fie sprijinite de un sistem informatic care să corespundă din punct de vedere funcțional și de securitate, care să aibă capacitatea de a sprijini activitățile operaționale legate de procesele electorale.

Registrul Electoral a fost creat pentru stabilirea numărului alegătorilor, evidența și coordonarea acestora pe secțiile de votare. El înregistrează și actualizează datele de identificare ale cetățenilor români cu drept de vot și informațiile privind arondarea acestora. Registrul este actualizat permanent prin adăugarea alegătorilor care au împlinit 18 ani, care au dobândit cetățenia română, cărora le-a încetat suspendarea exercitării drepturilor electorale, dar și prin radierea alegătorilor care au decedat, care și-au pierdut cetățenia română și cărora le-au fost interzise drepturile electorale sau care au fost puși sub interdicție de către o instanță judecătorească.

×
Subiecte în articol: irina socol siveco