x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Personalul auxiliar din instanţe şi parchete, protest la Ministerul Justiţiei

Personalul auxiliar din instanţe şi parchete, protest la Ministerul Justiţiei

07 Oct 2016   •   12:11
Personalul auxiliar din instanţe şi parchete, protest la Ministerul Justiţiei
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Personalul auxiliar din instanţe şi parchete afiliat Federaţiei Naţionale Sindicale "Projust" protestează vineri în faţa Ministerului Justiţiei, nemulţumirile fiind legate de salarizare, lipsa de personal sau condiţiile de muncă.

Preşedintele executiv al "Projust", Răducu Petcu, a declarat, pentru AGERPRES, că alte nemulţumiri sunt lipsa unui statut al personalului auxiliar din instanţe şi parchete şi dialogul cu ministrul Justiţiei.

"Ministrul Justiţiei într-un an de zile s-a întâlnit o singură dată cu personalul auxiliar din instanţe şi parchete. În tot mandatul nu a adus nicio îmbunătăţire acestor persoane, mai rău, în Parlament a retras statutul personalului înaintat spre adoptare (...), a trecut de o Cameră, iar la a doua Cameră, la votul final, Ministerul Justiţiei a venit şi a spus că îşi retrage proiectul, că nu-l mai susţine", a spus Petcu.

El a explicat că un statut al personalului auxiliar ar fi rezolvat probleme precum plata orelor suplimentare, lipsa de personal, condiţiile de muncă şi salarizarea "la limita subzistenţei" pentru toate categoriile din sistem.

"Avem personalul conex, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, cu salariu minim pe economie. Spre exemplu, un grefier-arhivar are în mână undeva la 1.500 de lei, nu mai spun de aprozi, şoferi, agenţi procedurali, care au salariul minim pe economie", a mai declarat Petcu.

La protest, potrivit estimărilor sale, au venit mai mulţi oameni decât era de aşteptat, aproximativ 600 de persoane, foarte mulţi din ţară.

Preşedintele executiv al ProJust a arătat că, la acest moment, o delegaţie a protestatarilor discută cu un secretar de stat din Ministerul Justiţiei.

Protestul este autorizat între orele 10,00 şi 13,00. AGERPRES

×