x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Cazul Prințului Paul de România, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene: Vrem să-i aducem pe fugari în ţară

Cazul Prințului Paul de România, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene: Vrem să-i aducem pe fugari în ţară

de Redacția Jurnalul    |    24 Iun 2024   •   13:00
Cazul Prințului Paul de România, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene: Vrem să-i aducem pe fugari în ţară
Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Luni va fi termen la CJUE în procedura întrebărilor preliminare cu care a fost sesizată de către instanța din România în cazul Prințului Paul, anunță ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

“Astăzi va fi termen la Curtea de Justiție a Uniunii Europene în procedura întrebărilor preliminare cu care a fost sesizată de către instanța din România în cazul Prințului Paul. Este vorba despre sesizarea făcută de Curtea de Apel Brașov, care vizează aspecte privind respectarea legislației UE în materia mandatului european de arestare în cazul predării Prințului Paul. Cazul este deosebit de important pentru statul român şi mă bucur că a fost admisă solicitarea de a se dezbate în procedură de urgență”, afirmă Alina Gorghiu.

Ea precizează că faza scrisă s-a finalizat, toate părțile implicate au depus materiale privind punctele lor de vedere, iar luni va fi faza audierilor.

„Subliniez că opinia Comisiei Europene a fost în acord cu cea a statului român. Aceasta a propus Curții să răspundă la întrebările preliminare în sensul că executarea unui mandat european de arestare de către un stat membru nu poate fi refuzată pentru simplu motiv că un alt stat membru a refuzat anterior executarea aceluiași MEA emis împotriva aceleiași persoane și pentru aceleași fapte. În plus, Comisia a arătat că un stat membru nu poate refuza executarea unui MEA doar în baza unor pretinse nereguli privind depunerea jurământului de către membrii completului de judecată al instanței de condamnare, fără a fi constatate deficiențe sistemice sau motive întemeiate și serioase care să îi încalce persoanei extrădabile un drept fundamental. Facem toate demersurile pentru a-i aduce pe fugari în ţară. Şi pentru acest lucru le mulţumesc colegilor din Ministerul Justiţiei, instanţei de executare, Poliţiei Române și tuturor autorităţilor implicate”, încheie Gorghiu.

(sursa: Mediafax)

×