x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Procurorul general: Hotărârea CEDO în cazul Kovesi reafirmă dreptul procurorilor de a-și exprima în mod liber opinia

Procurorul general: Hotărârea CEDO în cazul Kovesi reafirmă dreptul procurorilor de a-și exprima în mod liber opinia

05 Mai 2020   •   21:30
Procurorul general: Hotărârea CEDO în cazul Kovesi reafirmă dreptul procurorilor de a-și exprima în mod liber opinia

Hotărârea CEDO în cazul Laurei Codruța Kovesi reafirmă dreptul procurorilor de a-și exprima în mod liber opinia în contextul dezbaterilor publice, iar această decizie creează premisele regândirii procedurilor de revocare, arată, într-un comunicat, procurorul general al României, Gabriela Scutea.

„Hotărârea CEDO confirmă luările de poziție anterioare exprimate la nivelul Ministerului Public în sensul că procedura ad-hoc de revocare inițiată împotriva procurorilor care îndeplinesc funcții de conducere la vârful ierarhiei parchetelor nu este conformă legilor de organizare judiciară, iar prin modul de desfășurare aceasta este de natură să aducă atingere statutului de independență, precum și garanțiilor fundamentale, în principal dreptului la apărare”, susține procurorul general.

Gabriela Scutea subliniază că hotărârea CEDO reafirmă dreptul procurorilor de a-și exprima în mod liber opinia în contextul dezbaterilor publice, „care trebuie să caracterizeze într-un stat de drept procesul de adoptare ori de modificare a cadrului normativ care le reglementează statutul, precum și a celui de amendare a legislației penale”.

„Astfel de luări de poziție publice nu pot, sub nicio formă, constitui pretext pentru inițierea unor proceduri ce urmăresc revocarea din funcție”, subliniează sursa citată.

Șeful Ministerului Public este de părere că hotărârea CEDO creează premisele regândirii procedurilor de revocare din funcție a procurorilor, în lumina recomandărilor formulate de organismele europene cu expertiză, „prin întărirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii ca garant al independenței justiției și for reprezentativ pentru sistemul judiciar”.

„Numai dialogul în cadrul interinstituțional poate conduce la generarea mecanismelor legale unanim acceptate prin care să se asigure că membrii autorității judecătorești se bucură de protecție împotriva arbitrariului, iar exercițiul acestui drept este efectiv. Întărind considerentele reținute de CEDO, absența controlului judiciar asupra deciziei politice de revocare din funcție nu este în interesul funcționării statului în general, în context constituțional, și nici în beneficiul cetățenilor. Asumarea și exercitarea cu bună-credință și în condiții de loialitate, în spiritul Constituției, a atribuțiilor conferite de lege trebuie să caracterizeze climatul public, iar celelalte puteri ale statului trebuie să acționeze în vederea apărării independenței justiției”, arată sursa menționată.

Procurorul general al PÎCCJ susține independența justiției, ca principiu constituțional, și își reafirmă deschiderea spre dialog constructiv pentru identificarea soluțiilor legislative care să întărească acest principiu.

Judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au ajuns la concluzia că demiterea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA a fost abuzivă și că fosta şefă a DNA nu a avut cum să conteste decizia. Mai mult, CEDO spune că dreptul la liberă exprimare i-a fost încălcat Laurei Codruţa Kovesi.

Concret, magistraţii europeni spun că Laura Codruţa Koveşi nu a putut contesta decizia de revocare a sa din funcţie, având în vedere că decretul de revocare a venit în urma unei decizii a Curţii Constituţionale care sesiza un conflict intre preşedintele României şi Ministerul Justiţiei, fără ca fostă şefă a DNA să fie parte din acest proces.

Mai mult, judecătorii CEDO sunt de părere că Laurei Codruţa Kovesi i-a fost încălcat şi dreptul la liberă exprimare, atunci când a fost demisă de la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru că a criticat modificările care urmau să fie aduse legilor justiţiei, motiv pentru care a fost demisă.

În acest context, președintele României, Klaus Iohannis, a afirmat, marți, că judecătorii de la Curtea Constituțională (CCR) au obligația de a revizui „de îndată„ decizia referitoare la revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

„Drepturile fundamentale ale omului depășesc frontiera unui stat. Accesul liber la justiție și libertatea de exprimare sunt valori esențiale pentru o societate democratică. Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectivă, (...) Curtea Constituțională a decis revocarea sa din funcţie la propunerea unui ministru al Justiţiei de foarte tristă amintire. O asemenea decizie a CEDO fără precedent (...) nu poate rămâne fără consecinţe. Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este acum şi mai afectată. Curtea Constituțională face parte din ansamblul autorităţilor statului român şi este obligată de a respecta Constituţia”, a declarat Klaus Iohannis.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Codruța Kovesi Gabriela Scutea