x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Prună bagă o structură secretă în Minister

Prună bagă o structură secretă în Minister

de Dan Constantin    |    04 Aug 2016   •   16:34
Prună bagă o structură secretă în Minister
Sursa foto: Adrian Manolache

Sub umbrela unei acțiuni de curățare a arhivei SIPA, Raluca Prună strecoară pe sub preș o modificare a organigramei Ministerului Justiției. În proiectul de hotărâre privind unele măsuri referitoare la arhiva fostei Direcții Generale de Protecție și Anticorupție (moștenitoarea SIPA) este menționată ,,structura de securitate” ca având sarcini în gestionarea arhivei.

Organigrama în vigoare a Ministerului Justiției nu are în componență o asemenea structură. Există doar un serviciu de informații clasificate, coordonat de ministru, care este condus prin interimat de Răzvan Florin Duminică.

Magistrații din România au adresat o scrisoare deschisă premierului Cioloș și ministrului Justiției care semnalează o serie de inadvertențe și neclarități ale proiectului de act normativ ce exclude din comisia de inventariere și predare a documentelor din arhiva SIPA pe reprezentanții asociațiilor profesionale ale magistraților, ,,împrejurare deosebit de gravă, întrucât înscrisurile îi vizează în special pe judecători și procurori”. Numita comisie va preda documentele unei ,,structuri de securitate din Ministerul Justiției”.

Scrisoarea semnată de preşedinții celor trei organizații profesionale (AMR, UNJR, APR) solicită: - precizarea denumirii clare a ,,structurii” de securitate, precizarea temeiului legal, componența și atribuțiile acesteia;

- menționarea dacă în sistemul judiciar mai există ,,alte structuri de securitate”, data înființării acestora, a denumirii și a condițiilor de constituire;

- aducerea la cunoștință a componenței comisiei înființate în baza HG 127/2006 prin ordinul ministrului Justiției, a raportului final întocmit la momentul predării arhivei fostei DGAP (SIPA) în custodia Administrației Naționale a Penitenciarelor;

- clarificarea acțiunii de finalizare a inventarierii arhivei prin punerea la dispoziția persoanelor fizice sau juridice a documentelor.

Semnatarii - Gabriela Baltag, Dana Cristina Gârbovan, Constantin Stan - solicită în final scoaterea actului normativ de sub semnul urgenței, al precipitării fără justificare.

×