x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Puiu Popoviciu și afacerea secolului pentru Ambasada SUA

Puiu Popoviciu și afacerea secolului pentru Ambasada SUA

de Dan Constantin    |    17 Aug 2017   •   10:11
Puiu Popoviciu și afacerea secolului pentru Ambasada SUA

Nicolas Taubman, numit în 2005 amba­sador al Statelor Unite la București, a făcut o afacere de senzație în beneficiul țării sale. În 23 august 2006, acționarii Băneasa Investment au hotărât încheierea cu Amba­sada SUA a unei convenții pentru consti­tuirea unui drept de superficie și/sau închirierea unui teren în suprafață de 40.000 mp - număr cadastral 4506 - din terenul aferent Fermei Bănesa, pe o peri­oadă de 99 de ani, la un preț de 8.000.000 de dolari, fără TVA, potrivit rechizitoriului. Contractul privind închirierea terenului de 4 hectare poate fi considerat pierdere curată pentru compania controlată de Gabriel (Puiu) Popoviciu. Prețul de 2 dolari pe an chirie, pentru 99 de ani, înseamnă de fapt o vânzare în rate cu puțin sub 200 de dolari/mp! Popoviciu și-a mascat astfel asocierea frauduloasă cu USAMV, la care evaluarea terenului s-a făcut la 1 dolar mp. Prețul chiriei pentru americani era de doi dolari! Rechizitoriul arată că prețul în zonă la acea dată era de 150 dolari mp. Preju­diciul calculat și acceptat de instanță este de 212 milioane de euro. O evaluare a unor proiecte ale Guvernului în zonă este de 550 euro mp!

Rechizitoriul menționează că doar în relația pe care a avut-o cu Ambasada SUA, societatea Băneasa Investment a încheiat cu aceasta atât contractul pentru superficie și închiriere, cât și o convenție privind dezvoltarea infrastructurii, în valoare de 8 milioane dolari.

În 28 mai 2009, la două luni de la arestul de o noapte al lui Popoviciu, începea construcția Ambasadei SUA. Noul sediu al ambasadei a fost funcțional în septembrie 2011, în mandatul Excelenței Sale, Mark Gitenstein, un mare susținător al luptei împotriva corupției. DNA trimite dosarul ,,Ferma Băneasa” în instanță în decembrie 2012, după şapte ani de cercetare. După condamnarea de nouă ani din 2016, la Curtea de Apel, Popoviciu l-a angajat ca avocat în SUA pe Louis Freeh, director al FBI în perioada 1993-2001.

Ambasada SUA este chiriașa lui Popoviciu, la un preț de nerefuzat - 2 dolari mp/an până în anul 2105!

 

×
Subiecte în articol: puiu popoviciu