x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Raluca Prună despre situaţia din penitenciare: Riscăm o decizie pilot, să plătim 80 de milioane de euro pe an

Raluca Prună despre situaţia din penitenciare: Riscăm o decizie pilot, să plătim 80 de milioane de euro pe an

03 Iul 2016   •   21:05
Raluca Prună despre situaţia din penitenciare: Riscăm o decizie pilot, să plătim 80 de milioane de euro pe an

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat că din cauza sistemului penitenciar din România, ţara noastră riscă să plătească cel puţin 80 de milioane de euro pe an, în urma unei decizii pilot a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

"Riscăm o decizie pilot, şi ca să invoc exemplul Italiei, (...) riscăm să plătim cel puţin 80 de milioane de euro pe an. Şi atunci, cetăţenii români trebuie să ştie că, pentru a plăti aceşti bani, foarte justificaţi, pentru că detenţia trebuie să se facă în condiţii demne, statul român trebuie să ia din altă parte (...) ca să putem rezolva această problemă gravă şi veche în sistemul penitenciar", a spus Prună, duminică, după festivitatea de Ziua Justiţiei.

Ea a precizat că Ministerul Justiţiei a publicat un plan de măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare.

"Am publicat pe site-ul MJ un plan de măsuri, trebuie spus din nou că aceste condiţii din penitenciare nu sunt condiţii care au apărut ieri-alaltăieri, sau acum un an, ele sunt condiţii de sistem, care există de 26 de ani, dacă e să ne raportăm la istoria de după '89. Din păcate, multe lucruri nu s-au făcut. Din păcate, în 2012 CEDO a dat o decizie 'cvasi-pilot', o numesc ei, prin care ni s-a spus că dacă nu luăm măsuri, vor da o decizie pilot, şi din păcate, spun, nu s-a făcut prea mare lucru", a arătat Raluca Prună.

Ministrul a explicat că "minuni nu se pot face în două zile", în niciun caz într-un mandat aşa de scurt ca al său.

"Dar statul român, Guvernul, a alocat un buget de 850 de milioane până în 2020 pentru sistemul penitenciar, am luat măsuri care ţin de chestiuni manageriale cum ar fi dezinsecţia în penitenciare", a mai spus Prună.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: raluca pruna penitenciare