x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Raluca Prună: Trebuie corectată problema sporurilor de pedeapsă din noile Coduri

Raluca Prună: Trebuie corectată problema sporurilor de pedeapsă din noile Coduri

22 Iul 2016   •   09:49
Raluca Prună: Trebuie corectată problema sporurilor de pedeapsă din noile Coduri
Sursa foto: Adrian Manolache

Ministrul Justiției, Raluca Prună, consideră că este necesară o revizuire a noilor Coduri în privința sporurilor de pedeapsă deoarece creează situații în care, pentru fapte mai puțin grave săvârșite în concurs de infracțiuni, se pot aplica pedepse mai mari decât pentru infracțiunea de omor.

"Noi nu avem pedepse foarte mari, noi avem un nou Cod penal care a scăzut pedepsele la cele mai multe dintre infracțiuni și rezultatul noului Cod penal și a noului Cod de procedură penală este că, deși nu într-un mod spectaculos, populația carcerală a scăzut. (...) În același timp, tot prin efectele noilor coduri, cei care se află în probațiune — se află în supravegherea unui consilier de probațiune—, numărul acestora a crescut foarte mult. Ce avem noi ca problemă și trebuie discutat cu cei care au contribuit, specialiști în drept execuțional penal, cu cei care au lucrat la aceste Coduri și care au avut o filosofie probabil atunci când au adoptat Codurile, este sporul", a declarat Raluca Prună, joi, la Digi 24.

Ea a dat și un exemplu, potrivit căruia autorul unor furturi multiple poate primi, prin aplicarea sporului de pedeapsă conform noilor reglementări, mai mulți ani de închisoare decât autorul unei infracțiuni de omor.

"Dacă eu, mâine, mă apuc să fur oglinzi din parcări și timp de două săptămâni fur 100 de oglinzi, Codul va reține că am făcut 100 de fapte de furt. Și să zicem că primesc pentru fiecare faptă de furt un an, care e pedeapsa minimă și se reține pedeapsa cea mai mare, să zicem un an (...) plus 99 de ani de la cele 99 de fapte și iau o treime din acești 99 de ani, pe care îi adaug la anul acela. Deci, primesc un an plus 33, 34 de ani de închisoare, dar în realitate voi primi 30, pentru că ăsta e maximum prevăzut de Codul penal. Pe de altă parte, pentru o faptă de omor, sub același Cod penal, pot primi 18 ani de închisoare. Deci, noi avem această situație în care mai multe fapte de furt, un concurs de infracțiuni, generează ca rezultantă o pedeapsă mult prea mare față de pedepse pentru o singură faptă de omor", a explicat ministrul.

În opinia sa, cei care au redactat Codurile nu au avut intenția să creeze astfel de situații, problema apărută putând fi corectată în urma unor discuții aplicate.

"Aceste lucruri trebuie discutate. Trebuie să spun că ceea ce înainte era la latitudinea judecătorului, acest spor, judecătorul putea să dea sau nu, acum este obligatoriu (...) și toți acești factori concură la ceea ce vedem astăzi, pedepse foarte mari pentru fapte care sunt reprobabile, dare eu cred că (...) între numeroase fapte de furt și o faptă de omor probabil că mai greu trebuie să atârne fapta de omor. Trebuie discutate aceste lucruri și nu se vor face nici prin hotărâri luate sub presiunea unor proteste în penitenciar, nici printr-o presiune mediatică", a mai spus ministrul Justiției.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: raluca pruna