x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Răsturnare de situație în procesul Elenei Udrea. S-a dispus suspendarea judecării dosarului Gala Bute

Răsturnare de situație în procesul Elenei Udrea. S-a dispus suspendarea judecării dosarului Gala Bute

22 Apr 2019   •   20:41
Răsturnare de situație în procesul Elenei Udrea. S-a dispus suspendarea judecării dosarului Gala Bute

Un complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, luni, sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în procesul în care Elena Udrea solicită anularea condamnării primite în dosarul „Gala Bute”, fiind vorba de trei întrebări, care se referă la posibilitatea unei instanţe naţionale de a nu aplica o decizie a Curţii Constituţionale atunci când sunt afectate interesele financiare ale comunităţii europene.

De asemenea, Instanţa supremă a decis suspendarea judecării contestaţiei în anulare, până ce CJUE va da o soluţie în acest caz.

Decizia de sesizare a CJUE este definitivă, însă hotărârea de suspendare a procesului poate fi atacată cu recurs.

Hotărârea a fost luată cu majoritate de voturi, respectiv trei judecători au fost pentru sesizarea CJUE, iar doi au fost împotrivă.

Iată întrebările transmise Curții de Justiție a Uniunii Europene 

- Articolul 19 alin. 1 din TUE, articolul 325 alineatul (1) TFUE, articolul 1, alineatul 1, literele a) si b) si articolul 2, alineatul 1 din Convenşia elaborata in temeiul articolului K3 din Tratatul privind Uniunea Europeana, privind protejarea intereselor financiare ale Comunitatilor Europene si principiul securităţii juridice trebuie interpretate in sensul ca se opun adoptarii unei decizii de catre un organ exterior puterii judecatoresti, Curtea Constitutionala a Romaniei, care sa aprecieze asupra legalitatii compunerii unor complete de judecată cu consecinta crearii premiselor necesare admiterii unor cai extraordinare de atac impotriva hotararilor judecatoresti definitive pronunţate intr-un interval de timp?

- Articolul 47, alineatul 2 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene trebuie interpretat în sensul ca se opune constatarii de catre un organ exterior puterii judecatoresti a caracterului lipsit de independenta si impartialitate al unui complet din care face parte un judecator avand functie de conducere şi care nu a fost desemnat aleatoriu, ci in baza unei reguli transparente, cunoscute si necontestate de parti, regula aplicabila in toate cauzele completului respectiv, hotararea adoptata fiind obligatorie potrivit dreptului intern?

- Aplicarea prioritara a dreptului Uniunii trebuie interpretata in sensul ca permite instantei nationale sa inlature aplicarea unei decizii a instantei de contencios constitutional, pronuntata intr-o sesizare vizand un conflict constitutional, obligatorie in dreptul national?

×
Subiecte în articol: Elena Udrea