x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie REPRESALII asupra foștilor parlamentari PNL, apropiați de Ludovic Orban. Un deputat cercetat de DNA

REPRESALII asupra foștilor parlamentari PNL, apropiați de Ludovic Orban. Un deputat cercetat de DNA

24 Noi 2021   •   13:53
REPRESALII asupra foștilor parlamentari PNL, apropiați de Ludovic Orban. Un deputat cercetat de DNA
Sursa foto: Lucian Alecu

Deputatul Adrian Miuțescu este cercetat de DNA într-un dosar de corupție, motiv pentru care instituția cere Parlamentului încuviințarea accesului la datele informatice ale acestuia.

Deputatul are 8 capete de acuzare privind traficul de influență referitor la mai multe numiri în funcții publice, de obținere pentru el sau pentru altul de foloase necuvenite. Acesta este  acuzat că ar fi intervenit în conducerea mai multor instiuții dar și pentru numirea în funcții de directori de școli a unor persoane dorite de PNL.

Procurorii DNA cer verificarea dispozitivelor informatice. Însă percheziția trebuie aprobată de procurorul general și de ministrul Justiției. Acesta din urmă va cere apoi Camerei Deputaților încuviințarea cercetărilor. 

"În considerarea prevederilor legale și constituționale, procurorul șef al DNA a inițiat procedura necesară în vederea încuviințării, de către Camera Deputaților, a percheziției informatice în dosarul penal privind pe Miuțescu Gheorghe Adrian, în prezent deputat în Parlamentul României, suspect pentru săvârșirea a opt infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (art. 13 din Legea 78/2000).
Concret, procurorul șef al DNA a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul și dosarul penal (9 volume) întocmite de procurorii din cadrul Serviciului teritorial Pitești, pentru a fi înaintate ministrului Justiției, astfel încât acesta să solicite Camerei Deputaților, în baza art. 72 din Constituția României, art. 23 alin. 1 si art. 24 din Legea 96/2006 republicată, privind Statutul deputaților și senatorilor, art. 222 alin. 1 și 2 din Regulamentul Camerei Deputaților, încuviințarea percheziției informatice.
Percheziția informatică este o activitate prevăzută de Codul de procedură penală necesară pentru descoperirea și strângerea probelor în procesul penal, iar în cazul membrilor Parlamentului, efectuarea acestei activități este condiționată strict de votul plenului Camerei din care face parte parlamentarul respectiv", arată DNA.

Deputatul este acuzat pentru următoarele fapte:

- în perioada aprilie-iulie 2021, Adrian Miuțescu și-ar fi folosit influența și autoritatea pe lângă conducerea ANPC pentru a determina numirea lui Ovidiu Chiru și a unei alte persoane în funcții de conducere la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Argeș,în condițiile în care postul vizat de Ovidiu Chiru fusese ocupat prin concurs de o altă persoană.

- ar fi intervenit pentru numirea unei persoane într-o funcție de conducere la Protecția Consumatorilor - Regiunea Sud-Muntenia și de mutare a sediului Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Sud-Muntenia de la Ploiești, la Pitești.

- în perioada iulie-august 2021 și-ar fi folosit influența și autoritatea pe lângă un înalt demnitar pentru menținerea/numirea în funcțiile de inspectori școlari și directori de școli a unor persoane agreate de partid.

- în februarie 2020, aprilie și august 2021, ar fi intervenit pe lângă conducerea Poștei Române pentru angajarea unei persoane și a numirii unei alte persoane într-o funcție de conducere la nivel județean.

Adrian Miuțescu este unul dintre apropiații lui Ludovic Orban, care a demisionat marți din grupurile parlamentare ale PNL, alături de alți 15 parlamentari. Totodată, el l-a susținut pe Orban la șefia formațiunii politice.

 

 

×
Subiecte în articol: dna ludovic orban pnl Adrian Miuțescu