x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Revolta în justiţie continuă! Acuzaţii grave la adresa ministrului Muncii

Revolta în justiţie continuă! Acuzaţii grave la adresa ministrului Muncii

05 Feb 2018   •   07:21
Revolta în justiţie continuă! Acuzaţii grave la adresa ministrului Muncii

Grefierii din toată ţara continuă protestele şi o contrazic pe Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, care spunea că nu a fost anunţată despre nemulţumirile lor.

 

Protestul personalului auxiliar din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor faţă de modul de calcul al drepturilor salariale va continua până când Ministerul Justiţiei şi Ministerul Muncii vor chema la discuţii reprezentanţii organizaţiilor profesionale şi sindicale reprezentative, anunţă Asociaţia Grefierilor din România şi Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial.

Cele două organizaţii spun că încă din luna aprilie au solicitat Ministerului Muncii să le pună la dispoziţie grilele de salarizare, contrazicând-o astfel pe ministrul Lia Olguţa Vasilescu, care a susţinut că reprezentanţii grefierilor nu au contactat ministerul pentru vreo discuţie legată de motivele unor eventuale scăderi de salarii. Grefierii precizează că protestul declanşat în 1 februarie continuă, fără a afecta activitatea instanţelor sau parchetelor.

Grefierii spun că încă din martie 2017 au transmis ministerului o adresă pentru a cere să participe la discuţiile consultative privind legea salarizării unitare şi că a avut loc o întâlnire între preşedintele Asociaţiei Grefierilor din România, Denisa Dîndăreanu şi secretarul de stat Marius Sepi din cadul Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social.

"Întâlnirea a avut ca principală temă de discuţie proiectul legii privind salarizarea unitară a personaului plătit din fonduri publice; s-a adus în discuţie necesitatea uniformizării salariilor şi eliminarea discrepanţelor salariale, la nivel naţional, atât la nivelul instanţelor judecătoreşti, cât şi prin raportare la parchetele de pe lângă acestea.

Pe de altă parte, s-a subliniat, ca la elaborarea grilei de salarizare să se aibă în vedere rolul grefierului în sistemul judiciar, ţinând cont de activitatea specifică funcţiei şi de interdicţiile şi incompatibilităţile instituite în sarcina acestora, precum şi prin raportare la volumul de activitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea", arată grefierii într-un comunicat.

Ei mai spun că în aprilie 2017, printr-o altă adresă, au cerut punerea la dispoziţie a grilelor de salarizare, însă acestea nu au fost comunicate. "Or, câtă vreme la nivel naţional nu se finalizase procesul de uniformizare a salariilor, mai mult, existau diferenţe între grilele de salarizare aplicate la nivelul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, stabilirea salariului de bază în noua lege de salarizare, pentru categoria profesională pe care o reprezentăm, s-a făcut fără a se ţine cont de prevederile legale, ba, mai mult, am sesizat faptul că va genera probleme de aplicabilitate la momentul reîncadrării acestei categorii de personal, după intrarea în vigoare a legii, existând chiar posibilitatea ca salariile de încadrare din lege să fie mai mici decât cele avute deja în plată", mai afirmă reprezentanţii Asociaţiei Grefierilor din România şi ai Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial.   

Grefierii mai spun că adresele transmise Ministerului Muncii, în care au solicitat detalierea modalităţii de implementare şi calcul a salariilor, precum şi reevaluarea grilei de salarizare pentru această categoerie salarială, au fost transmise şi ministrului Justiţiei. Mai mult, în 2 februarie, ministrul Muncii i s-au adus la cunoştinţă, printr-o nouă adresă, nemulţumirile şi mişcările de protest.

Vineri, Olguţa Vasilescu a declarat că reprezentanţii grefierilor nu au contactat instituţia şi că ministerul este deschis oricărei discuţii, "cu atât mai mult cu cât doar grefierii care se regăsesc în structura anumitor Curţi de Apel au anunţat proteste din cauza scăderilor salariale". OBSERVATOR

×