x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Rizea: Nu cred că sunt un pericol pentru ordinea publică, am familie, sunt în cursul unui proces de adopţie

Rizea: Nu cred că sunt un pericol pentru ordinea publică, am familie, sunt în cursul unui proces de adopţie

10 Mar 2016   •   10:15
Rizea: Nu cred că sunt un pericol pentru ordinea publică, am familie, sunt în cursul unui proces de adopţie
Sursa foto: Foto: Facebook

  Deputatul PSD Cristian Rizea a declarat joi, după ce a fost pus sub control judiciar pe cauţiune, că nu crede că reprezintă un pericol pentru ordinea publică, aşa cum susţin procurorii DNA, pentru că are familie, este în cursul unui proces de adopţie şi este un tată responsabil.

“Am spus şi ieri în plen, le-am spus-o colegilor mei deputaţi, că sunt un tată responsabil, sunt în cursul acestui proces de adopţie, am o familie şi de aceea nu cred că reprezint un pericol pentru ordinea publică”, a declarant Rizea la ieşirea de la DNA, unde a stat aproximativ o oră.

Deputatul a spus că vrea să facă anumite precizări în legătură cu afirmaţiile lui Ludovic Orban, care după votul dat în Camera Deputaţilor a spus că se blochează justiţia. Rizea i-a transmis lui Orban că nu este bine să facă aprecieri despre colegi parlamentari care ajung la DNA, pentru că nu se ştie când poate chiar el va ajunge în faţa procurorilor.

“Nu, stimate coleg, nu se blochează, dovada faptul că sunt aici şi voi veni ori de cât ori voi fi convocat de către domnii procurori de la Direcţia Naţională Anticorupţie. Mai mult, l-aş invita pe domnul Orban să se gândească la colegul domniei sale, Dan Radu Ruşanu, care şi domnia sa a stat patru luni în arest preventiv şi s-a dovedit, iată, achitarea lui, acum trei-patru zile, în primă instanţă, l-aş întreba ce părere are în cazul colegului său. Eu cred că nu este bine, domnule Orban, să faceţi aprecieri despre alţi colegi, pentru că nu se ştie când, poate, chiar dumneavoastră veţi ajunge aici”, a mai spus Rizea.

Deputatul PNL Ludovic Orban a declarat, miercuri, după votul din plen prin care s-a respins cererea DNA de arestare preventivă a social-democratului Cristian Rizea, că ”majoritatea PSD-UNPR şi-a dat arama pe faţă şi îşi apără în Parlament corupţii”.
 
Cristian Rizea a fost pus sub control judiciar pe cauţiune, pentru o perioadă de 60 de zile, începând din 10 martie, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, spălarea banilor şi influenţarea declaraţiilor.
 
Potrivit DNA, Cristian Rizea trebuie să depună în termen de şapte zile o cauţiune în valoare de 1,5 milioane de lei, sumă ce va fi consemnată pe numele acestuia, la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

“Măsura a fost dispusă în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, împiedicării sustragerii inculpatului de la urmărirea penală şi prevenirii săvârşirii altor infracţiuni, în condiţiile în care Parlamentul României - Camera Deputaţilor a respins cererea de încuviinţare a arestării preventive a inculpatului Rizea Cristian”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

În perioada în care este sub control judiciar, Rizea are interdicţie să părăsească ţara şi să comunice cu persoane suspectate în acelaşi dosar sau cu martori. De asemenea, Rizea trebuie să se prezinte la poliţie în zilele stabilite prin programul de supraveghere şi la procurori sau la instanţă, ori de câte ori este chemat. 

Cristian Rizea a venit la DNA la o zi după ce Camera Deputaţilor a aprobat reţinerea sa. Deputaţii au respins însă cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive a acestuia. 

Deputatul Cristian Rizea a fost audiat şi în 2 martie la DNA, el fiind adus atunci cu mandat. În urma audierilor, deputatul a fost pus sub învinuire pentru trafic de influenţă, spălarea banilor, în formă continuată (două acte materiale) şi influenţarea declaraţiilor (doua fapte).

În acelaşi dosar este cercetat şi omul de afaceri Lucian Colţean, cetăţean american, acesta fiind acuzat că i-a dat 300.000 de euro lui Rizea pentru intervenţii la RA-APPS şi Primăria Chiajna privind două terenuri. Lucian Colţea a fost arestat preventiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru cumpărare de influenţă şi spălare de bani (două acte materiale).

Potrivit DNA, în 2 decembrie 2009, în baza unei înţelegeri anterioare, Cristian Rizea a primit de la Lucian Colţea, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 200.000 de euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie 2009, a primit  alţi 100.000 de euro, pentru ca în schimb să intervină la Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-PPS) şi la Primăria comunei Chiajna.

În schimbul banilor, Lucian Colţea voia urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din Bucureşti şi obţinerea dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu Primăria comunei Chiajna.

“Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influenţă, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictive”, susţin procurorii DNA.

Sursa: news.ro

×