x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Sacul cu portocale stricate scufundă DNA

Sacul cu portocale stricate scufundă DNA

de Dan Constantin    |    22 Feb 2018   •   09:12
Sacul cu portocale stricate scufundă DNA
Sursa foto: Karina Knapek

După ce a intrat în conflict cu Constituția prin anchetarea Guvernului pentru Ordonanța 13, Codruța Kovesi a făcut în următoarele luni, în perioada de monitorizare anunțată de ministrul Justiției, o serie de alte erori. „Luna și scandalul” a devenit o regulă în activitatea DNA, fiecare oferind argumente solide pentru o decizie de revocare. Kovesi atrage un risc reputațional pentru instituție prin modul catastrofal de gestionare a crizelor din Direcție.

Martie 2017. Festivalul erorilor este prefațat de o paranghelie la care 400 de procurori și polițisti sărbătoresc la Cheile Grădiștei „succesurile” din anul anterior. Un martor declară că bucuria a dat pe afară și nu putea să țină drumul drept.

În aprilie, Dan Andronic aprinde fitilul la scandalul „Sufrageria lui Oprea”. Kovesi a fost prezentă în noaptea alegerilor prezidențiale din 2009 la o reuniune de urgență a nucleului de conducere al ,,statului paralel”, format din politicieni și șefi ai SRI. Va fi formată o comisie de anchetă a Parlamentului, Kovesi refuzând cele patru invitații la audiere.

În mai, pentru a acoperi scandalul „Sufrageria”, DNA lansează dosarul Belina. Doi miniștri pleacă din Guvern, fiind declarați „penali”, procurorii anticorupție amorsând o criză politică, finalizată cu demisia premierului Tudose

În iunie apar înregistrări dintr-o ședință operativă a DNA. Kovesi le cerea procurorilor ,,să decapeze până ajung la premier”. Începe o anchetă internă în DNA pentru descoperirea trădătorilor. Marius Iacob supune procurorii la testare cu detectorul de minciuni. Înregistrările sunt declarate autentice după ce Kovesi le-a contestat autenticitatea. Procurorii Țuluș și Iorga Moraru sunt dați afară din DNA, la cererea șefei Direcției Anticorupție.

În iulie începe controlul Inspecției Judiciare privind activitatea managerială. Kovesi face o serie de manevre și presiuni asupra inspectorilor, reușind dezbinarea echipei de control. Cele două ,,aripi” finalizeză controlul în august și vor înainta de fapt două rapoarte. Sunt descoperite nereguli în activitatea de conducere și se declanșează un conflict deschis cu procuroarea Moraru Iorga, care va câștiga în instanță revenirea în DNA.

În septembrie, Tudorel Toader declară că viitorul Codruței Kovesi în fruntea DNA depinde de raportul de control al Inspecției Judiciare. Anunţă că decizia va fi luată până la 31 decembrie.

În octombrie, Kovesi exportă la Bruxelles scandalul de la București, în tandem cu Monica Macovei, în cadrul unei dezbateri la Parlamentul European.

Noiembrie o găsește pe Kovesi în luptă cu legile Justiției. Participă alături de „penalul” Ludovic Orban la o dezbatere la GDS.

Decembrie vine cu scandalul interceptării a 80 de oameni politici în campania electorală din 2014, sub umbrela dosarului Microsoft.

În ianuarie 2018, Inspecția Judiciară finalizează cercetările în cazul casetei de la ședința operativă. Kovesi este cercetată disciplinar pentru abateri grave de la Statutul magistraților, care aduc atingere onoarei și prestigiului justiției. Dosarul Microsoft se fâsâie.

În februarie, DNA este aruncată în aer de scandalul falsificării probelor la unitatea de elită de la Ploiești. Procurorii Negulescu (Portocală) și șeful lui, Lucică Onea, au indus Înalta Curte în eroare cu probe false. Kovesi minte în serie în cadrul unei conferințe de presă, prima din istoria DNA.

×
Subiecte în articol: dna se scufunda