x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Procedura de selecție a Procurorului General va fi reluată. Toţi cei patru candidaţi au fost respinşi

Procedura de selecție a Procurorului General va fi reluată. Toţi cei patru candidaţi au fost respinşi

10 Apr 2019   •   15:35
Procedura de selecție a Procurorului General va fi reluată. Toţi cei patru candidaţi au fost respinşi

Ministerul Justiţiei urmează să reia procedura de selecţie a candidaţilor pentru funcţia de procuror general al României, a confirmat, miercuri, pentru AGERPRES, ministrul Tudorel Toader.
Decizia a fost luată după ce comisia condusă de Tudorel Toader i-a respins pe cei patru procurori care şi-au depus candidatura - Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu.
Încă de la începutul procedurii au existat unele probleme.
Astfel, trei candidaţi, Daniel Horodniceanu, Gabriela Scutea şi Marian Drilea, au depus la Ministerul Justiţiei dosare incomplete, însă au primit termen câteva zile să aducă documentele care lipseau.
În timpul interviurilor desfăşurate miercuri la sediul Ministerului Justiţiei, Tudorel Toader a avut un schimb de replici cu Augustin Lazăr, căruia i-a reproşat, printre altele, trecutul profesional.
"Atât eu, cât şi dumneavoastră am exercitat înainte de 1989 funcţia de procuror, dar eram la început de carieră, eram foarte tineri şi încercam să ne dăm seama cu ce se ocupa instituţia. În mod cert, nişte procurori tineri nu făceau decât să respecte cadrul legal", a răspuns Lazăr.
"În trecutul meu profesional se poate uita oricine", a adăugat Toader, în timp ce Lazăr a replicat: "Şi în al meu!".
Un alt candidat, Marian Drilea, a susţinut că nu există nicio imixtiune externă în activitatea Secţiei de investigare a magistraţilor, subliniind că trebuie alocate resurse materiale şi personal pentru buna funcţionare a acestei secţii.
"O să mă refer la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie, pentru că este o secţie nou-înfiinţată şi care a stârnit numeroase controverse. În primul rând, mă văd nevoit să subliniez garanţiile legale care sunt oferite prin constituirea acestei secţii, pentru că ea este constituită din procurorii care sunt desemnaţi de plenul CSM şi nu consider că există nicio imixtiune din partea altor forţe externe, de orice natură, din partea altor instituţii sau autorităţi. Pentru că magistraţii nu pot fi mai presus de lege şi trebuie să răspundă pentru fapte cu caracter penal, consider că, atâta vreme când Curtea Constituţională a validat înfiinţarea acestei secţii, ea va trebui susţinută cu numărul de personal necesar, cu resurse materiale, pentru a-şi putea desfăşura activitatea în bune condiţii", a declarat Drilea la interviu. 

AGERPRES

 

×
Subiecte în articol: Augustin Lazăr tudorel toader