x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Senatul dezbate modificările privind pronunțarea și motivarea hotărârilor judecătorești în procesele penale

Senatul dezbate modificările privind pronunțarea și motivarea hotărârilor judecătorești în procesele penale

04 Mai 2021   •   10:37
Senatul dezbate modificările privind pronunțarea și motivarea hotărârilor judecătorești în procesele penale

Senatul dezbate, astăzi, propunerea de modificare a Codului de Procedură Penală privind motivarea hotărârii instanței la data pronunțăriii, pentru a se pune de acord cu decizia Curții Constituționale din 7 aprilie. Întârzierile de luni de zile ale motivării hotărârii încalcă drepturile omului.

Propunerea legiislativă a fost inițiată de senatorii Anca Dragu (USR-PLUS), Alina Gorghiu, Iulia Scântei (PNL) şi deputatul Ioan Cupşa (PNL).

Comisia juridică a întocmit raportul de admitere cu amendamente, astfel încât judecătorii să motiveze hotărârile în termen de maximum 120 de zile pentru pronunțare și motivare. În prezent, legea prevede posibiilitatea amânării pronunțării pentru 15 zile, fără a specfica de câte ori se poate face acest lucru, și de 30 de zile pentru motivarea hotărârii după pronunțare. 

Întrucât prevederea din Cpp nu are caracter oblgatoriu, s-a ajuns la amânări de luni de zile a motivării hotărârilor. Același lucru se întâmplă, de altfel, și în procesele civile.

"Deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor. În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut, instanţa poate amâna succesiv pronunţarea, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile. În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor", se arată în amendament.

Actuala propunere legislativă reglementează și situaţiile în care judecătorii sunt împiedicaţi să semneze motivarea hotărârii.
"Dacă vreunul dintre membrii completului de judecată este împiedicat să semneze, hotărârea se semnează în locul acestuia de preşedintele completului. Dacă şi preşedintele completului este împiedicat a semna, hotărârea se semnează de preşedintele instanţei".

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, este de părere că aceste modificări oferă o nouă viziune asupra drepturilor justiţiabililor.
"Este de aşteptat ca la început să fie o perioadă mai grea la motivarea dosarelor, dar pe măsură ce vor fi soluţionate cât mai multe dosare, vor intra într-o normalitate. Din punctul de vedere al respectării dreptului la apărare, consider că este un pas înainte. Semnalele care au venit din partea magistraţilor, judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătorilor curţilor de apel, tribunalelor, din partea CSM au fost unanime şi anume că un termen maximal de 90 de zile ar conduce mai degrabă la o calitate redusă a soluţiilor, graba cu care s-ar putea pronunţa aceste soluţii date pe fond ar putea să impieteze asupra calităţii. Şi s-a ajuns la o situaţie de echilibru,120 de zile, în situaţii excepţionale", a spus acesta.

×
Subiecte în articol: senat cod procedura penala