x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie SRI: Doi cetăţeni germani, unul de origine siriană, declaraţi indezirabili, după ce au aderat la ideologia Daesh

SRI: Doi cetăţeni germani, unul de origine siriană, declaraţi indezirabili, după ce au aderat la ideologia Daesh

01 Mar 2017   •   18:41
SRI: Doi cetăţeni germani, unul de origine siriană, declaraţi indezirabili, după ce au aderat la ideologia Daesh
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Doi cetăţeni germani, dintre care unul de origine siriană, au fost declaraţi indezirabili pe o perioadă de 10 ani, ca urmare a măsurilor specifice întreprinse de către Serviciul Român de Informaţii (SRI), întrucât derulau activităţi care, potrivit cadrului legal în domeniul antiterorism, constituie riscuri la adresa securităţii naţionale, informează, miercuri, un comunicat al SRI. 

Potrivit sursei citate, aceştia au parcurs un proces rapid de radicalizare şi au aderat la ideologia organizaţiei teroriste Daesh, manifestând o predispoziţie spre violenţă. 

"M.B. şi N.R. au derulat activităţi de propagandă şi îndoctrinare religioasă, cu scopul atragerii unor coreligionari din România spre ideologia jihadistă. Mai mult, pe parcursul şederii în România, cei doi au prospectat ideea de a călători în Siria, cu scopul de a se alătura Califatului Daesh", precizează SRI. 

După cum menţionează aceeaşi sursă, cei doi au intrat în atenţia serviciului în cursul anului 2016. 

"SRI a acţionat în scopul prevenirii materializării ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, rezultate din prezenţa şi activităţile desfăşurate pe teritoriul României de către cetăţenii străini", se mai arată în comunicat. 

Serviciul aminteşte că are ca prioritate majoră prevenirea oricăror riscuri şi ameninţări pe profil antiterorist, cooperând constant în acest sens cu celelalte instituţii din cadrul Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului, precum şi cu partenerii externi. 

"Urmare a măsurilor specifice întreprinse de către Serviciul Român de Informaţii în cooperare cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi Inspectoratul General pentru Imigrări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi ca urmare a sesizării Curţii de Apel Bucureşti, de către organele abilitate (...) s-a dispus declararea ca persoane indezirabile pentru România a doi cetăţeni germani, M.B. şi N.R., unul dintre ei de origine siriană, pentru o perioadă de 10 ani", adaugă comunicatul. 

Potrivit unor oficiali apropiaţi anchetei, cei doi erau soţi şi soţie şi locuiau în Cluj, unde erau studenţi la Facultatea de Medicină. Bărbatul era cetăţean german de origine siriană, iar femeia era germană.

Sursa: AGERPRES

×