x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Stelian Ion: Predoiu a ratat deja un jalon din PNRR

Stelian Ion: Predoiu a ratat deja un jalon din PNRR

02 Apr 2022   •   11:00
Stelian Ion: Predoiu a ratat deja un jalon din PNRR

Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion spune că actualul deţinător al portofoliului, Cătălin Predoiu, "a ratat deja un jalon din PNRR" pentru că a trimis târziu în Parlament Legea privind protecţia avertizorilor de integritate care transpune o directivă europeană în legislaţia naţională.

 "Anunţul triumfalist al Guvernului potrivit căruia ar fi fost îndeplinite toate jaloanele din PNRR este eronat. Până la 31 martie, trebuia să fie adoptată şi să intre în vigoare legea privind protecţia avertizorilor de integritate, care trebuie să transpună o directivă europeană. Pentru ca lucrul acesta să fie posibil ar fi trebuit ca proiectul de lege să fi fost depus în timp util în Parlament. Jalonul viza intrarea în vigoare a legii, nicidecum trimiterea proiectului de lege în Parlament. Aşa au fost stabilite multe alte jaloane, pentru că documentul PNRR este unul pragmatic şi are în vedere elemente concrete, reforme concrete, nu doar proiecte sau declaraţii de intenţii", a declarat deputatul USR, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă.

El susține că legea a fost trimisă în Parlament cu doar şase zile înainte de expirarea termenului de adoptare.

"Legea nu este încă adoptată pentru că ministrul Cătălin Predoiu şi coaliţia PSD-PNL-UDMR nu au fost în stare sa se ţină de respectarea termenelor din PNRR şi au trimis legea în Parlament abia pe 25 martie, cu doar 6 zile înainte de expirarea termenului. Proiectul guvernului se afla la Senat, în prima cameră, nefiind emis nici măcar raportul de către Comisia juridică (B186/2022). Proiectul de lege privind protecţia avertizorilor de integritate era deja finalizat când am plecat de la Ministerul Justiţiei şi este de neînţeles de ce Cătălin Predoiu nu l-a transmis din timp Guvernului. O putea face în a doua zi de mandat. Dacă voia o altă formă a legii putea să opereze rapid modificările", a mai spus Stelian Ion.

În opinia deputatului USR, din cauză că legea nu a fost adoptată la timp, România riscă procedura de infringement, dar şi pierderea unor fonduri europene.

×
Subiecte în articol: Stelian Ion