x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Tatăl Laurei Codruţa Kovesi, fostul procuror Ioan Lascu, cel care i-a denunţat pe cetăţenii israelieni - surse

Tatăl Laurei Codruţa Kovesi, fostul procuror Ioan Lascu, cel care i-a denunţat pe cetăţenii israelieni - surse

06 Apr 2016   •   16:36
Tatăl Laurei Codruţa Kovesi, fostul procuror Ioan Lascu, cel care i-a denunţat pe cetăţenii israelieni - surse
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Cetăţenii israelieni arestaţi preventiv la cererea procurorilor DIICOT pentru presupuse fraude informatice şi pentru hărţuire au fost denunţaţi, iniţial, la Parchetul instanţei supreme, de către fostul procuror Ioan Lascu, tatăl procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, spun surse judiciare, care arată că ancheta s-a derulat ”fulgerător”.

Surse judiciare au declarat, miercuri, pentru News.ro, că ancheta DIICOT în cazul cetăţenilor israelieni Ron Weiner şi David Geclowicz a fost declanşată în după-amiaza zilei de vineri, 1 aprilie, la Parchetul instanţei supreme, unde fostul procuror Ioan Lascu, tatăl Laurei Codruţa Kovesi, a depus o plângere.

Plângerea fostului magistrat, spun sursele citate, viza activitatea unor persoane care prin acţiunile lor au creat un sentiment de insecuritate în familia procurorului-şef al DNA.

Surse judiciare arată pentru News.ro că ”la sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-a depus, vineri seară, o plângere a unui apropiat al Laurei Codruţa Kovesi care se arată că atât persoana în cauză, dar şi alte rude ale procurorului şef primesc telefoane nocturne de la persoane străine”. Aceleaşi surse confirmă că este vorba despre fostul procuror Ioan Lascu.

În plângerea sa, Lascu a prezentat detaliat cum persoane necunoscute sună ”în toiul nopţii” şi ”vorbesc despre ele”. Sursele citate precizează că nu s-a pus niciodată problema unor ameninţări transmise de către cetăţenii israelieni.

”Au primit astfel de telefoane tatăl, fostul soţ, fratele şi un apropiat al fratelui procurorului şef al DNA. Se primeau telefoane la ore târzii din noapte, 02.00, 03.00, şi persoane străine iniţiau discuţii cu interlocutorii despre diverse cazuri. Adică spuneau că au diverse cazuri şi povesteau despre ele”, precizează sursele citate.

DIICOT a dat primele informaţii referitoare la dosarul privind spionarea comunicaţiilor şi hărţuire printr-o firmă a unui fost şef Mossad, în care au fost arestaţi Ron Weiner şi David Geclowicz, precizând că procurorul-şef al DNA, Codruţa Kovesi, care ar fi fost spionată de angajaţi ai acestei firme, “nu are calitate procesuală la acest moment”.

“Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public, precizăm că, raportat la infracţiunile care fac obiectul urmăririi penale, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu are calitate procesuală la acest moment”, arată Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), într-un comunicat de presă transmis miercuri.

Referitor la dosarul privind spionarea comunicaţiilor, DIICOT arată că, în 3 aprilie 2016, au fost reţinuţi Ron Weiner, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice şi David Geclowicz, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrităţii datelor informatice  şi complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

În aceeaşi zi, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea celor doi, pentru o perioadă de 30 de zile.

“În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pe parcursul lunii martie 2016, două  persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel cât şi în Londra/UK, împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, Ron Weiner şi David Geclowicz au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestor”, a precizat DIICOT.

Procurorii au stabilit că, în cadrul grupării astfel constituite, cei doi inculpaţi aveau roluri şi sarcini precis trasate de către  cei doi lideri, respectiv inculpatul Ron Weiner răspundea de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail, în timp ce, în prealabil, inculpatul David Geclowicz era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul persoanei publice vizate şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice.

“În continuarea demersului infracţional, inculpatul Ron Weiner, introducând fără drept credenţialele titularilor legitimi, a accesat în mod repetat şi fără drept, (fără autorizarea/consimţământul deţinătorilor şi utilizatorilor legitimi), respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (id-uri şi parolele de autentificare) căsuţele de e-mail (spaţiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienţilor), sisteme informatice aparţinând unui număr de trei  persoane vătămate”, a precizat DIICOT.

După ce Weiner a accesat respectivele conturile on-line şi a preluat controlul asupra acestora, a avut acces la informaţiile şi la corespondenţa privată stocate, le-a copiat şi le-a transferat neautorizat sistemul său informatic, “producându-se în acest fel modificări inerente în conţinutul conturilor atacate”, susţin anchetatorii.

Procurorul şef al DNA Laura Codruta Kovesi a avut o primă reacţie, miercuri, la informaţiile potrivit cărora ar fi fost spionată de firma unui fost director Mossad, ea spunând că "a fost o încercare nereuşită de intimidare".

"Este un dosar la altă unitate de parchet în care nu am calitate şi nu pot comenta. A fost o încercare nereuşită de intimidare", a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Jurnaliştii de la RISE Project au scris că patru cetăţeni israelieni sunt anchetaţi de DIICOT pentru spionarea comunicaţiilor şi tentative de compromitere a Laurei Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA.

Conform sursei citate, care prezintă documente oficiale, doi dintre suspecţi, Dan Zorella şi Avi Yanus, foşti ofiţeri de informaţii, sunt co-fondatori şi directori executivi ai firmei israeliene de investigaţii private Black Cube, companie în care a activat Meir Dagan – fost director Mossad (spionajul israelian) în perioada 2002-2011.

Potrivit procurorilor, scrie RISE Project, aceştia împreună cu mai mulţi angajaţi ai companiei Black Cube, printre care Ron Weiner şi David Geclowicz, “au constituit un grup organizat în vederea comiterii mai multor infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice constând în efectuarea de multiple apeluri cu caracter ameninţător (…) precum şi atacuri de tip phishing (înşelătorii electronice – n.n.) în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii conturilor de poştă electronică, activiţăţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept al conţinututului acestuia”.

De altfel, în mandatul de arestare se arată că ”mobilul întregii activităţi infracţionale a grupării a constat în încercarea de compromitere a imaginii procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România, prin încercarea de a găsi activităţi de corupţie”.

Weiner şi Geclowicz şi-au derulat acţiunile din teren pe parcursul lunii martie şi în acest timp au spart trei dintre conturile de email ale apropiaţilor lui Kovesi.

Contactat de RISE Project, procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat că cercetările sunt în faza preliminară acum.

“La momentul acesta e clasificată toată verificarea. Este doar investigaţie, nu o cercetare penală ca atare. E destul de dificil să vă dau date din această cauză”, a spus Horodniceanu. Şeful DIICOT a adăugat că anchetatorii din subordinea sa nu ştiu încă cine-i beneficiarul activităţilor de spionaj, adică cine a angajat firma israeliană Black Cube.

Având sucursale în Londra şi Paris, Black Cube a fost fondată în 2010 în Tel Aviv de către cei doi foşti ofiţeri de informaţii israelieni, Dan Zorella şi Avi Yanus. Compania oferă servicii juridice şi de intelligence. Şi-a câştigat renumele reprezentând în instanţă afacerişti acuzaţi de infracţiuni economice, iar The Wall Street Journal nota în 2015 că angajaţii firmei au fost implicaţi în operaţiuni private de contraspionaj cibernetic, infiltrându-se în reţele de hackeri.

Meir Dagan, fostul şef al Mossad între anii 2002 şi 2011, a fost preşedintele de onoare al firmei până acum două săptămâni, când a murit (17 martie 2016). În afacere activează mai mulţi foşti ofiţeri de spionaj şi contraspionaj din Israel.

Sursa: news.ro

×