x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie UPDATE Încă o acuzație pentru consilierul din Ministerul Dezvoltării care a primit mită o mașină de lux

UPDATE Încă o acuzație pentru consilierul din Ministerul Dezvoltării care a primit mită o mașină de lux

28 Oct 2021   •   12:36
UPDATE Încă o acuzație pentru consilierul din Ministerul Dezvoltării care a primit mită o mașină de lux

Fostui consilier din Ministerul Dezvoltării, Dinu Viorel, a fost acuzat și pentru trafic de influență, anunță DNA.

În iunie 2021, acesta ar fi pretins ș primit 50.000 de lei, printr-un intermediar, de  la un om de afaceri, pentru a admite o contestație a acestuia la Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), deoarece a fot exclus de la o licitație. 

Consilierul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. 

În aclaș dosar, DNA a propus control judiciar pentru 60 de zile pentru omul de afaceri acuzat pentru dare de mită. Acesta se numește Gheorghe Ciorbă și a fost implicat și în dosarul foştilor miniştri ai Agriculturii Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan. El este acuzat că le-a dat acestora alimente pentru acordarea de contracte publice însă a primit o condamnare  cu suspendare în 2013 deoarece a colaborat cu anchetatorii. 

ȘTIRE INIȚIALĂ DNA a anunţat joi că a extins acţiunea penală faţă de Dinu Viorel, consilier evaluare - examinare în cadrul Ministerului Dezvoltării, şi pentru aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă.

În ordonanţa de extindere a DNA se arată că, în luna iunie 2021, Dinu Viorel ar fi pretins şi ar fi primit suma de 50.000 lei, prin intermediar, de la un om de afaceri, susţinând că are influenţă asupra unor funcţionari publici din cadrul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) şi ar fi promis că îi va determina pe aceştia să admită o contestaţie formulată de firma la care omul de afaceri era director executiv, ca urmare a excluderii de la o licitaţie la care firma participase, contestaţie care a fost admisă.

Miercuri, Dinu Viorel a fost prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, propunere care a fost admisă de instanţă.

În acelaşi dosar, DNA a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi control judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de un om de afaceri, pentru infracţiunea de dare de mită.

Potrivit unor surse judiciare, este vorba de omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, cel care a fost implicat în dosarul foştilor miniştri ai Agriculturii Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan.

Ciorbă a fost acuzat de DNA că le-a dat celor doi demnitari produse alimentare (caltaboş şi ţuică) în schimbul acordării de contracte publice firmei sale. Pentru că a colaborat cu anchetatorii, Ciorbă a primit în 2013 o condamnare cu suspendare.

Viorel Dinu a fost reţinut, miercuri, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de luare de mită.

Anchetatorii spun că, în cursul anului 2020, Viorel Dinu ar fi pretins şi primit, printr-un intermediar, de la administratorul unei societăţi comerciale, un autoturism de lux în valoare de aproximativ 80.000 de euro.

"Folosul necuvenit menţionat ar fi fost pretins şi primit de inculpat pentru a nu constata nereguli ce ar fi atras sancţiuni, inclusiv suspendarea contractelor pe care una dintre societăţile comerciale administrate de omul de afaceri le avea încheiate cu două primării din ţară. Aceste contracte de execuţie lucrări erau finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). 

ȘTIRE INIȚIALĂ Un consilier în Ministerul Dezvoltării a fost reținut pentru 24 de ore sub suspiciunea că a primit mită o mașină de lux de 80.000 euro să nu constate nereguli la o firmă.

Procurorii DNA anunță că l-au reținut pentru 24 de ore pe Dinu Viorel, consilier evaluare - examinare în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației - Serviciul Corp Control, acuzat de luare de mită.

În 2020, Dinu Viorel ar fi pretins și primit, printr-un intermediar, de la administratorul unei societăți comerciale, un autoturism de lux, în valoare de aproximativ 80.000 de euro.

Motivul a fost ca respectivul consilier să nu constate nereguli ce ar fi atras sancțiuni, inclusiv suspendarea contractelor pe care una dintre societățile comerciale administrate de un om de afaceri le avea încheiate cu două primării din țară.

Contractele de execuție a lucrărilor erau finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Mediafax

×