Când au fost împinși să ancheteze Guvernul pentru Ordonanța 13, toți pașii le erau ocrotiți de șefa lor, Kovesi Laura Codruța. Un trio de procurori, care credeau că l-au apucat pe Dumnezeu de picior, având ambiția să bage în penal un camion plin cu demnitari, s-a pus pe treabă. Piața Victoriei nu-i mai încăpea pe haștagii care strigau în extaz - DNA să vină să vă ia! -, iar tripleta pregătea hârtiile în acest sens. Că e legal sau nu, devenise un amănunt pierdut în aburii misiunii primite de la cel mai înalt nivel. Orele de glorie au trecut repede, reacția față de abuzurile tolerate și devenite regulă în interiorul instituției a adus și un ceas al controlului. Instanța de constituționalitate a pus dosarul OUG 13 în afara atribuțiilor procurorilor anticorupție, ceea ce putea fi lesne de apreciat chiar înainte de declanșarea cercetărilor pe care procurorii le-au întreprins. Acțiunea DNA a avut consecințe rapide asupra celor chemați la audieri, magistrați din Ministerul Justiției (Sima și Hăineală) pierzând funcțiile de demnitari.
Inspecția Judiciară a declanșat în iunie cercetarea acestui caz evident de abuz în cascadă și de exces de putere. Bulancea Marius, procuror-șef de secție, Dumitriu Silviu Paul, procuror adjunct șef de secție, și Uncheșelu Jean ajung în fața CSM cu o tinichea de coadă care îi poate duce spre o sancțiune drastică - excluderea din magistratură. Exercitarea funcției cu gravă neglijență a însoțit activitatea celor trei procurori de la prima fază a dosarului deschis pentru OUG 13, când a fost primit denunțul formulat în 31 ianuarie, și până la efectuarea urmăririi penale în afara normelor legale. Raportul IJ arată că acțiunea celor trei procurori a încălcat grav principiul separării puterilor în stat și a produs ,,deteriorarea încrederii și respectului opiniei publice față de funcția de magistrat, cu consecința afectării imaginii justiției”. Numiții Bulancea - autorul dosarului de debarcare a procurorului general Nițu, Dumitriu - care chema suspecții să le dea un cap în gură, și Uncheșelu - fotbalistul ajuns să dribleze premieri, au nevoie acum de avocați buni, care să-i apere la judecata CSM.
Tudorel Toader a anunțat că proiectul de lege va fi înaintat în această săptămână, ministrul neavând autoritatea să-l retragă, așa cum cer memorandiștii