Fostul premier Victor Ponta şi senatorul Dan Şova au venit vineri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind citaţi în dosarul “Turceni-Rovinari”, în care sunt acuzaţi de mai multe fapte, printre care evaziune fiscală, fals în înscrisuri şi spălarea banilor.
Victor Ponta a ajuns la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie puţin înainte de ora stabilită pentru începerea judecării dosarului său. Acesta le-a spus jurnaliştilor să nu stea prea aproape de el pentru că este răcit, apoi a intrat în sediul ICCJ, fără să răspundă întrebărilor referitoare la dosarul în care este judecat.
La scurt timp după Victor Ponta, la ICCJ a ajuns şi senatorul Dan Şova, şi el refuzând să facă declaraţii.
În dosarul "Turceni-Rovinari", procurorii DNA i-au trimis în judecată, în 17 septembrie 2015, pe fostul premier Victor Ponta, senatorul Dan Şova, Laurenţiu Dan Ciurel şi Dumitru Cristea, la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), respectiv director general al Complexului Energetic Turceni (CET).
Ancheta în acest dosar a durat aproape patru ani, iar Victor Ponta a fost primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului.
Procurorii îl acuză pe Victor Ponta de faptul că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinetul său de avocat, a obţinut de la Societatea Civilă de Avocaţi "Şova şi Asociaţii" 181.439,98 de lei, pentru activităţi care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate.
Victor Ponta este judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat, iar Dan Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii" la data faptelor, pentru abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani.
Laurenţiu-Dan Ciurel este acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, iar Dumitru Cristea şi Laurenţiu-Octavian Graure, fost director economic al CET, de de abuz în serviciu.
Sursa: news.ro