x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie „Vom bloca tot”. Scenariul sumbru de luna viitoare

„Vom bloca tot”. Scenariul sumbru de luna viitoare

de Diana Scarlat    |    19 Aug 2016   •   11:10
„Vom bloca tot”. Scenariul sumbru de luna viitoare

Polița RCA s-a scumpit în mod nejustificat, în ultimul an, iar patronatele din Transporturi au anunțat deja un protest de amploare, în toată țara, pe 15 septembrie. Guvernul nu a găsit până acum nicio soluție pentru a evita blocarea totală a României, deşi scenariul prezentat de transportatorii nemulțumiți este sumbru.

Tergiversarea aplicării unor măsuri pentru stoparea scumpirii poliței RCA i-a înfuriat pe transportatorii din toată țara. Mulți au anunțat că se vor alătura protestului de pe 15 septembrie, blocând drumurile din întreaga țară, punctele de trecere a frontierei şi marile oraşe. "Am aşteptat o rezolvare, dar nu-i interesează pe aleşii noştri dacă trăim sau murim. Economia națională este subminată cu ajutorul Guvernului. Vom bloca tot. Nu se va mai intra, nu se va mai ieşi din oraşe sau pe la puctele de trecere a frontierei, nu se va mai circula nici în oraşe, nici în afara lor", spune unul dintre micii antreprenori din Transporturi, aceştia fiind cei mai afectați de scumpirea poliței RCA. Blocarea drumurilor publice în toată țara ar însemna un blocaj economic total, pe durata protestului. Cu toate acestea, Executivul nu a dat niciun semn că şi-ar dori o negociere, pentru a evita un adevărat dezastru.

"Astfel de proteste se fac peste tot în Europa, unde oamenii îşi câștigă drepturile. În Grecia, în Spania, în Italia s-a putut ajunge la o negociere reală cu cei din Guvern, în timp ce pe noi doar ne-au dus cu vorba".
Vasile Stefănescu, preşedinte COTAR

Comisia încă analizează

Transportatorii au strâns sute de polițe de asigurare, pentru a demonstra care sunt creşterile reale ale prețurilor acestora, în timp ce asiguratorii şi ASF susțin că valorile ar fi mult mai mici. Comisia care ar fi trebuit să analizeze aceste documente nu a dat niciun răspuns, în două săptămâni. Vacanța comisiei, a membrilor Guvernului şi a Parlamentului nu înseamnă decât bani în plus, luați din buzunarele transportatorilor, spun aceştia.

După ce au blocat Piața Victoriei, anul trecut, pe 17 decembrie, transportatorii au renunțat la alte proteste, în aşteptarea unei soluții din partea Executivului şi a Parlamentului. Dar au trecut deja opt luni de la protest, fără a se schimba ceva în bine în legătură cu polița de asigurare, iar protestul la nivel național este inevitabil, spun reprezentanții patronatelor. „De la ultima întâlnire cu Guvernul şi cu ASF, care a fost pe 3 august, nu ne-au mai dat niciun răspuns. Tergiversarea asta nu face decât să ne scoată banii din buzunar, pentru că deja am trecut de jumătatea anului şi nu s-a făcut nimic", spune Vasile Stefănescu, preşedinte COTAR.

Cu siguranță va fi toată țara blocată, pentru că toți suntem nemulțumiți. Ne aşteptăm ca cei din Guvern să ne mai cheme până atunci la negocieri, dar numai ca să ne ducă în cintinuare cu vorba. Siluții nu se vor găsi, până nu se va bloca tor. Constantin Isac, președintele UNTRR

În timp ce companiile de asigurări continuă scumpirea polițelor RCA iar transportatorii se pregătesc de proteste la scară națională, o comisie guvernamentală analizează situația dar nu a mai dat niciun semn de două săptămâni

 

×