x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale ALERTĂ de gripă aviară în Capitală! Firea: Am activat unitatea locală de sprijin pentru combaterea răspândirii cazurilor

ALERTĂ de gripă aviară în Capitală! Firea: Am activat unitatea locală de sprijin pentru combaterea răspândirii cazurilor

10 Feb 2017   •   11:11
ALERTĂ de gripă aviară în Capitală! Firea: Am activat unitatea locală de sprijin pentru combaterea răspândirii cazurilor

Primarul general, Gabriela Firea, a activat unitatea locală de sprijin de la nivelul Primăriei Generale pentru combaterea răspândirii cazurilor de gripă aviară în Capitală.

Măsura a fost luată ca urmare a faptului că, potrivit unui buletin de analiză emis de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, a fost confirmată influenţa aviară la cinci pescăruşi găsiţi morţi pe malul lacului Griviţa în aval de barajul Străuleşti, se arată într-un comunicat al PMB transmis AGERPRES.

"M-am asigurat că planul de măsuri aprobat de Centrul de Combatere a Bolilor al Municipiului Bucureşti va fi aplicat cât mai urgent. La nivelul Primăriei Capitalei funcţionează începând de ieri o celulă de criză formată din reprezentanţii ALPAB, ai Poliţiei Locale, ai ASSMB, ASPA, DGASMB. Conform specialiştilor, nu există un risc imediat de transmitere la om a virusului gripei aviare, însă reprezentanţii Municipalităţii cu responsabilităţi în implementarea măsurilor asumate vor acţiona pentru a preîntâmpina răspândirea bolii şi vor comunica permanent cu toate instituţiile implicate în acest proces", a spus primarul general Gabriela Firea.

Potrivit managerului Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, deşi nu există un risc imediat de transmitere la om, sunt obligaţi să ia toate măsurile care se impun conform legislaţiei internaţionale, pentru a împiedica apariţia unui virus gripal recombinat (adică virus gripal aviar + virus gripal uman), ce ar putea afecta cetăţenii.

Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement (ALPAB) supraveghează populaţiile de păsări sălbatice din parcurile şi de pe lacurile de care se ocupă şi va notifica autorităţile competente în cazul păsărilor descoperite moarte.

Pentru prevenirea apariţiei influenţei aviare, Administraţia Grădina Zoologică a luat mai multe măsuri: a acoperit cu folie de plastic amplasamentele pelicanilor şi ale păsărilor de baltă şi s-a restrâns spaţiul de ieşire la exterior a acestora; a izolat la ieşirea în exterior amplasamentul lebedelor şi al păsărilor flamingo; păsările exotice se pot vizita numai în interior. Zilele următoare se vor acoperi şi amplasamentele păsărilor de pradă. De asemenea, angajaţii Zoo efectuează dezinfecţii zilnice cu soluţie de Virkon 1% în ceea ce priveşte preşurile dezinfectoare la intrarea în amplasamentele tuturor păsărilor.

Direcţia Sanitar - Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti (DSVSA) a stabilit o zonă de supraveghere sau monitorizare de 10 kilometri în jurul locului unde au fost descoperite cazurile de gripă aviară. Această zonă de supraveghere cuprinde sectoarele 1, 2, 5 şi 6 din municipiul Bucureşti, precum şi localităţile Tunari, Otopeni, Corbeanca, Buftea, Mogoşoaia, Chitila, Dragomireşti Vale şi Chiajna din judeţul Ilfov.

Printre măsurile asumate de PMB în cadrul şedinţei Centrului pentru Combaterea Bolilor al Municipiului Bucureşti se află: asigurarea substanţelor dezinfectante, instrumentelor pentru aplicare, altor materiale necesare şi personalului care să efectueze dezinfecţia, sub supraveghere sanitar veterinară, a locului unde sunt păsări bolnave; asigurarea ecarisării păsărilor moarte sau ucise, prin intermediul unităţilor de incinerare cu care are contract de prestări servicii; controlul respectării interzicerii accesului păsărilor domestice la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală; transmiterea, prin toate mijloacele de comunicare accesibile, pentru ca toţi deţinătorii de păsări să fie informaţi despre măsurile impuse; supravegherea populaţiilor de păsări sălbatice. AGERPRES

×
Subiecte în articol: alerta gripa aviara gabriela firea