x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Alunecările de teren din comuna Valea Mare au ajuns în apropierea unor locuinţe

Alunecările de teren din comuna Valea Mare au ajuns în apropierea unor locuinţe

14 Oct 2015   •   17:52
Alunecările de teren din comuna Valea Mare au ajuns în apropierea unor locuinţe

Situaţia alunecărilor de teren din comuna vâlceană Valea Mare s-a agravat în urma ploilor din ultimele zile, fisurile în pământ ajungând în apropierea celor 70 de locuinţe, care sunt izolate din vară, către satul Delureni neexistând în prezent niciun drum de acces.

"Zece familii au venit azi dimineaţă la Primărie spunând că le este teamă că, din clipă în clipă, casele o să o ia la vale. Drumurile s-au distrus, nu se mai poate ajunge în niciun fel în satul Delureni. Sunt disperat, am trimis memorii peste memorii, am contactat parlamentarii, prefectul de Vâlcea, toţi îmi spun că se rezolvă. Când? Când se va întâmpla o tragedie. Oamenii sunt bătrâni, merg la magazin sau la biserică pe tot felul de poteci alunecoase", a declarat miercuri pentru AGERPRES, primarul Constantin Briceag.

În luna august, 70 de familii din comuna Valea Mare au anunţat primăria din localitate că sunt hotărâte să protesteze în faţa Prefecturii Vâlcea din cauza unei alunecări de teren nerezolvată de acum un an şi care a distrus căile de acces în zonă, punând în pericol locuinţele acestora.

"Eu le-am spus că nu asta e soluţia, însă oamenii nu mai au răbdare, mulţi sunt disperaţi, cei care au casele în apropierea frontului de alunecare. În orice caz, toate drumurile care ajung la Delureni sunt distruse, oamenii merg pe poteci, dacă avem un deces în zonă, mortul este cărat cu targa. Am avut şanse că a fost secetă două luni, dar acum, de când au revenit ploile, situaţia se agravează. Oamenii au tocmit deja un autocar şi am înţeles că vor să ajungă la Râmnic, în faţa prefecturii, să ceară de urgenţă rezolvarea. Pentru întreaga lucrare, potrivit documentaţiei întocmite de noi, totul ajunge la 300.000 de lei", spunea atunci primarul din Valea Mare.

Prefectul judeţului Vâlcea, Dumitru Cornoiu, declara tot atunci pentru AGERPRES, că situaţia din Valea Mare este cunoscută la nivelul guvernului.

"Toate rapoartele întocmite de comisiile din prefectură care au ajuns la faţa locului au fost înaintate la Guvern. Este cunoscută situaţia. Da, este gravă şi avem promisiunea că în cel mai scurt timp vor fi alocate fonduri pentru calamităţi în această localitate", a spus Cornoiu.

În urma ploilor căzute în vara anului 2014, zona colinară a satului Delureni a dezvoltat o alunecare de teren care a distrus drumul de acces în sat şi s-a apropiat la 20 de metri de primele case. Nu mai puţin de 70 de gospodării sunt astfel izolate de restul localităţii, primăria reuşind periodic să improvizeze o cale de tractor pentru a se ajunge în Delureni.

×