x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Într-un mare oraș din România va curge apă de izvor la robinet

Într-un mare oraș din România va curge apă de izvor la robinet

de Redacția Jurnalul    |    12 Dec 2023   •   09:15
Într-un mare oraș din România va curge apă de izvor la robinet

La 58 de ani după ce a fost inaugurată actuala conductă de aducțiune, o nouă investiție uriașă va aduce apă de cea mai înaltă calitate pentru locuitorii unui oraș din România.

Potrivit Antena 3 CNN, la 58 de ani de la inaugurarea conductei de aducțiune a apei potabile Isvarna – Craiova (Firul I), construită în perioada 1963-1966 și cu o durată de viață depășită, locuitorii din Craiova vor beneficia, începând de anul viitor, de o investiție de amploare:

Firul II de aducțiune Isvarna – Craiova, componentă majoră a celui mai mare proiect pe fonduri europene.

Pornind de la poalele munților Vâlcan, din județul Gorj, acest nou fir va aduce apă de munte de cea mai bună calitate, în municipiul Craiova, printr-o conductă cu o lungime de peste 123 km, realizată din PAFSIN, material garantat timp de 100 de ani.

Lucrările la Firul II de aducțiune Isvarna – Craiova însumează peste 117 milioane de euro și sunt parte a "Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, în perioada 2014-2020”, semnat în 2019 și cu o valoare totală de peste 445,8 milioane de euro, fiind cel mai mare din Europa de acest gen.

Se vizează reabilitarea a 27,4 kilometri de conductă și construirea altor 96,4 de kilometri, precum și amenajarea incintei de captare Isvarna și o stație nouă de hipoclorit.

Fiind vorba despre o investiție complexă, a fost împărțită în șase contracte de lucrări

Unul dintre ele a fost finalizat, iar pe celelalte cinci progresul fizic al lucrărilor depășește 90%, astfel că Firul II Isvarna – Craiova va fi funcțional în 2024, asigură Compania de Apă Oltenia.

"Visul craiovenilor de a avea apă de izvor de munte la robinet este tot mai aproape de a se înfăptui, fiindcă am intrat în linie dreaptă cu a doua recepție pe Firul II Isvarna – Craiova.

Este vorba despre Tronsonul I - contractul CL 17, care prevede lucrări de reabilitare stație de clorinare și amenajare incintă captare Isvarna, precum și reabilitare și extindere conductă aducțiune în lungime de 20502 metri liniari.

Data de finalizare a contractului este 28 decembrie 2023, iar antreprenorul urmează să anunțe oficial încheierea lucrărilor, urmând să fie demarată procedura de recepție la terminarea lucrărilor.

În prezent se efectuează testele finale și are loc instruirea personalului care va exploata stația de captare de la Isvarna și sistemul SCADA (Supervisory Control And Data Aquisition) - cel mai modern instrument automatizat, utilizat pentru supravegherea controlul și monitorizarea proceselor chimice, fizice și/sau de transport al apei.

În plus, conform prevederilor contractuale, antreprenorul instruiește personalul și pentru operarea noii stații de producere a hipocloritului care a fost construită la Isvarna, dotată cu echipamente de înaltă performanță, astfel încât produsul va fi la cele mai înalte standarde.

Lucrările de interior au fost încheiate, la fel și partea de reabilitare și extindere a conductei de aducțiune, fiind în curs de finalizare amenajarea peisagistică a curții stației de captare.

Firul II Isvarna face parte din cel mai mare contract de canalizare și aducțiune de apă din Europa, investiția ajungând, cu tot cu actualizări, la peste jumătate de miliard de euro.

Pentru orice așezare, mică sau mare, rurală ori urbană, apa este condiția esențială de existență, iar calitatea ei determină, într-un procent important, și calitatea vieții locuitorilor.

De aceea, și noi, la Primăria Craiova, ne-am angajat cu toate forțele în acest efort comun de a aduce apă de izvor la robinetele craiovenilor, printr-un traseu de conducte și procese de epurare la standarde europene.

Lucrările au fost și sunt complexe, cuprind subtraversări sau supratraversări de cursuri de apă sau drumuri. Apa de la Isvarna va parcurge, prin acest nou traseu, 14 localități beneficiare din Gorj și Dolj și va ajunge, în curând, la robinetele craiovenilor”, a declarat primarul municipiului Craiova, Lia - Olguța Vasilescu.

Mai exact, va fi asigurată astfel apă potabilă de munte de cea mai bună calitate pentru municipiul Craiova și alte șase localități din Dolj, respectiv Brădești, Coțofenii din Față, Almăj, Ișalnița, Șimnicu de Sus și Filiași, precum și pentru Rovinari, Brănești, Câlnic, Godinești, Plopșoru, Telești, Tismana și Țânțăreni din județul Gorj.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: apa de izvor robinet craiova