Consilierii locali ai sectorului 4 au aprobat, în şedinţa de marţi, un proiect de hotărâre care prevede prelungirea cu un an a autorizaţiilor de funcţionare a celor 32 de chioşcuri amplasate în zona periferică a Pieţei Sudului.
Decizia a fost dată după ce mai multe zile comercianţii care deţin aceste construcţii au protestat în faţa Primăriei sectorului 4 şi în piaţă, acuzându-l pe actualul edil interimar, Daniel Băluţă, că are propriile interese şi de aceea doreşte să le demoleze spaţiile.
Primăria sectorului 4 a somat la începutul lunii decembrie deţinătorii chioşcurilor din zona limitrofă Pieţei Sudului care sunt amplasate ilegal pe domeniul public să le închidă şi să îşi ridice marfa depozitată, în caz contrar le va demola. Tuturor celor vizaţi le-a fost oferită posibilitatea relocării ca spaţiu în incinta Pieţei Sudului, pentru a nu fi nevoiţi să-şi întrerupă activitatea.
Aproape o sută de persoane care deţin contracte de închiriere la spaţiile comerciale tip chioşcuri din zona limitrofă Pieţei Sudului au protestat paşnic în curtea Primăriei sectorului 4, fiind nemulţumiţi faţă de decizia primarului interimar, Daniel Băluţă, de a le demola spaţiile.
"Protestăm pentru că actualul primar vrea să ne desfiinţeze, să rămânem fără locuri de muncă. Ne spune că toate contractele noastre sunt ilegale, dar sursele noastre de la Administraţia Pieţelor ne-au spus că sunt legale. Cu toţii suntem în legalitate, vor să facă un abuz. Nu vrem să facem scandal, suntem paşnici. Dacă sunt ilegale, cum trăim de 20 de ani la Piaţa Sudului?!", a afirmat una dintre protestatare, care a susţinut că va fi afectată de demolare toată Piaţa Sudului.
"Vrem să ne facă contracte, avem valabilitatea contractelor până pe 31 decembrie şi refuză să ni le prelungească", a adăugat o altă protestatară.
Fostul director al Administraţiei Pieţelor sector 4 Ştefan Florescu a susţinut, în context, că "situaţia este rezultatul unor abuzuri" săvârşite de noul edil al sectorului 4.
"Contractele sunt valabile, ele au fost plătite până la sfârşitul lunii decembrie şi automat trebuiau să se prelungească, începând cu 1 ianuarie 2016. Faptul că astăzi primarul interimar, Daniel Băluţă, nu vrea să le prelungească contractele nu face decât să demonstreze neputinţa şi reaua voinţă faţă de aceşti cetăţeni, care îşi duc traiul din afaceri din acestea mici pe care le au de 20 ani", a spus Florescu.
El a explicat că spaţiile comerciale care fac subiectul nemulţumirilor au fost preluate de Direcţia de Administrare a Pieţelor din Primăria sectorului 4 prin patrimoniu, practic, acestea sunt ale autorităţii.
"Noi, ca direcţie, nu am făcut decât să administrăm aceste chioşcuri şi să ne facem datoria faţă de cetăţenii, faţă de agenţii economici. Dânşii şi-au făcut datoria faţă de comunitate, au plătit la zi toate taxele de ocupare a domeniului public, ei nu au de ce să sufere azi din cauza unor frustrări ale actualului primar. Sunt afectaţi cel puţin 60 agenţi economici care aduc un venit lunar de circa 3.000 de euro", a completat Florescu.
În replică, primarul Daniel Băluţă a declarat că în toată zona comercială de la Piaţa Sudului sunt mulţi vânzători ambulanţi care nu au autorizaţii, acorduri de funcţionare şi construcţii ilegale.