x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Constănţenii, puşi să decidă soarta Cazinoului

Constănţenii, puşi să decidă soarta Cazinoului

16 Feb 2018   •   17:44
Constănţenii, puşi să decidă soarta Cazinoului

Primăria Constanţa a lansat un sondaj online, prin care locuitorii urbei tomitane sunt invitaţi să decidă soarta Cazinoului. Constănţenii pot să aleagă între a merge mai departe pe mâna Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), care nu reuşeşte de ani de zile să finalizeze o licitaţie pentru reabilitarea monumentului, sau să susţină iniţiativa primăriei de a lua înapoi cazinoul, pentru a-l salva prin forţe proprii.

Edilul Constanţei, Decebal Făgădău, a anunţat că, începând de joi, până pe 28 februarie, pe site-ul primăriei va fi disponibil un sondaj online prin care constănţenii vor putea răspunde cu privire la situaţia Cazinoului, potrivit replicaonline.ro. Mai precis, după lungi încercări de a găsi un responsabil prin licitații organizate de către Compania Națională de Investiţii, se pare că legislația în vigoare care permite contestații nenumărate duce la o prelungire a termenului de începere a lucrări.

 

Constănțenii sunt întrebați dacă doresc să se continue găsirea unui contractant prin CNI sau să se împrumute ca oraș pentru a repara prin propriile proceduri. De asemenea, aceștia vor putea alege si destinațiile dorite pe care le-ar avea Cazinoul. Până pe 1 decembrie a.c., Cazinoul va fi îmbrăcat pentru protecție cu o pânză pe care se va regăsi fațada inițială ilustrată.

Cetățenii interesați pot obţine mai multe informaţii cu privire la această clădire emblemetică şi pot răspunde la întrebările din chestionar până la 28.02.2018, pe site-ul Primăriei Constanţa. Licitația pentru lucrările de restaurare și consolidare a Cazinoului, procedură demarată în urmă cu aproape doi ani și estimată la 31,6 milioane de lei (fără TVA), a fost anulată pentru că ofertele primite de CNI au fost inacceptabile. Cazinoul din Constanța a fost construit în intervalul 1903 - 1911 (inaugurat fiind în 1910, înainte de ultimele retușuri), după planurile arhitectului Daniel Renard, român de origine elvețiană, iar infrastructura clădirii a fost încredințată spre proiectare și execuție lui Anghel Saligny. Cazinoul se numără între cele mai periclitate 12 situri de patrimoniu din Europa, selectate de o comisie de experți din diverse domenii. În anii 2000, clădirea a fost abandonată, stare în care se găsește și astăzi ca urmare a incapacității administrative de a se găsi finanțare pentru a demara o operațiune de salvare, restaurare și revitalizare.

 

Monumentul emblematic al Constanţei se află într-o stare avansată de degradare, din cauza incompetenţei autorităţilor
 

×
Subiecte în articol: cazinou constanta