Controalele pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă continuă la metrou, iar Metrorex caută să implementeze treptat recomandările, din cauză că se confruntă cu o serie de probleme financiare, a declarat inspectorul general al IGSU, general de brigadă Ovidiu Vasilică, vineri, într-o conferinţă de presă.
"Noi continuăm cu aceste controale. I-am şi sancţionat contravenţional atunci când a fost cazul, pentru că aici nu încape în discuţie aplicarea legii (...) Din punctul nostru de vedere, am luat măsurile. (Ei, n.r.) se întâlnesc, discută şi caută să corecteze treptat, treptat problemele. Metrorex vine şi cu o serie de probleme financiare, pentru că ei trebuie să facă investiţii", a spus Ovidiu Vasilică, fiind întrebat dacă Metrorex a anunţat ce a remediat în urma verificărilor făcute de ISU Bucureşti-Ilfov.
Acesta a precizat că sunt o serie de probleme în cazul unor instalaţii electrice învechite de la metrou.
"E vorba de o tratare de ansamblu a întregii reţele, iar (...) după ultimele situaţii, noi am făcut controale şi ştiu că am dat şi rezultatele şi lucrăm destul de bine cu Metrorex în ideea de a îmbunătăţi, în special partea de evacuare, prevenire, (...) pe instalaţiile electrice, unde sunt o serie de probleme (...), o parte dintre ele sunt învechite şi ar trebui să intre uşor, uşor într-un proces de schimbare", a mai spus Vasilică.
La rândul său, prezent la conferinţa de presă, secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a spus că metroul a fost unul dintre locurile în care s-a acţionat în ultimii doi ani pentru îmbunătăţirea reacţiei în cazul unor situaţii de urgenţă.
"La evaluarea din 2014 a modului în care era gestionată intervenţia la metrou, era prevăzut că rolul principal îl are Metrorex, iar pompierii aveau rol de sprijin. Noi am început să modificăm acest lucru (...). Când am făcut analiza, am depistat (...) că nu prea aveau echipamente potrivite de intervenţie, nici cei care sunt la metrou, nici pompierii noştri. Astfel că în ultimii doi ani s-au cheltuit bani din bugetul de stat pe dotarea pompierilor cu echipamente potrivite de intervenţie, ca să poată să intre în caz că este fum, în caz că este incendiu în tunel să poată să lucreze acolo în siguranţă. (...) Procedura prevede anunţ imediat către pompierii militari împreună cu pompierii metroului şi reacţie imediată a pompierilor militari. Cum aţi văzut la Piaţa Romană de exemplu, ei au sosit împreună pentru că au fost alertaţi împreună. De ce? Pentru ca să nu lăsăm un incendiu să evolueze", a explicat Arafat.
Acesta a atras însă atenţia că mai sunt lucruri de făcut pentru dotarea pompierilor şi pregătirea lor pentru intervenţii.
"Încă mai avem de lucrat pe dotare şi pe concepţie (...). Începând cu anul trecut, pompierii au început să execute exerciţii împreună cu Metrorex în tuneluri. Dacă înainte ei mergeau şi se opreau la staţie şi verificau staţia (...), peronul, acum intră în tuneluri, recunosc tunelurile, încep să facă plan de reacţie pe tunel", a arătat Arafat.
În acest sens, şi Ovidiu Vasilică a spus că în urmă cu o săptămână s-a terminat "recunoaşterea" în cazul tuturor staţiilor de metrou.
"Acum o săptămână s-a terminat toată recunoaşterea, deci colegii mei au fost şi au recunoscut toate staţiile de metrou, tunelurile, toate celelalte elemente. A fost o activitate de aproape cinci luni numai anul acesta. (...) Trebuie luat în calcul pentru că vorbim de intervenţie şi cine are capacitatea de a da un răspuns integrat. (...) La momentul actual, colegii mei au capacitatea să meargă şi să stingă focul, este şi partea medicală, sunt şi alte elemente pe care putem să le asigurăm, inclusiv o parte de consiliere psihologică", a mai afirmat Vasilică. AGERPRES