x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Două cazuri de gripă aviară, constatate în localitatea Iveşti la două lebede

Două cazuri de gripă aviară, constatate în localitatea Iveşti la două lebede

21 Ian 2017   •   16:30
Două cazuri de gripă aviară, constatate în localitatea Iveşti la două lebede
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Directorul DSVSA Galaţi, Vasile Ştefan, a declarat sâmbătă că în judeţ, în localitatea Iveşti, au fost descoperite două lebede de iarnă, moarte, rezultatul analizelor de laborator indicând că acestea aveau gripă aviară. 

Potrivit lui Vasile Ştefan, deocamdată nu s-a raportat niciun caz de îmbolnăvire cu gripă aviară la păsările domestice din gospodăriile din zonă, însă inspectorii sanitar-veterinari monitorizează situaţia. 

"Pe data de 16 ianuarie am fost anunţaţi de medicul veterinar din zonă că pe fondul de vânătoare Hanu Conachi, pe albia râului Bârlad, zona Valea Romilor, sat Iveşti, comuna Iveşti, ar fi mai multe lebede de iarnă, dintre care una dă semne de îmbolnăvire, iar o alta este moartă. Au fost prelevate probe de laborator atât de la lebăda moartă, cât şi de la cea bolnavă. Analizele au fost realizate la laboratorul DSVSA Brăila, iar în cazul lebedei bolnave analiza a ieşit negativă pentru gripă aviară, însă în cazul lebedei moarte rezultatul a fost pozitiv la gripă aviară. Ulterior, pentru confirmarea cazului, analiza a fost trimisă şi la Laboratorul Naţional de Referinţă care a confirmat, pe 20 ianuarie, cazul de gripă aviară la lebăda moartă. Pe data de 18 ianuarie, am fost sesizaţi că s-a descoperit o altă lebădă moartă, în aceeaşi zonă, prelevându-se probe. Acestea au fost analizate la Brăila, iar rezultatul a ieşit pozitiv în privinţa gripei aviare, iar sâmbătă a venit confirmarea acestui rezultat şi de la Laboratorul Naţional de Referinţă", a precizat Vasile Ştefan. 

El a menţionat că zona în care au fost găsite lebedele moarte este una mlăştinoasă, alimentată cu izvoare de apă mai caldă, care nu îngheaţă, motiv pentru care locul este folosit, mai ales în perioada rece, de lebedele de iarnă. 

Conform procedurilor în vigoare, DSVSA Galaţi a delimitat două zone, una de protecţie, pe o rază de trei kilometri în jurul focarului, şi una de supraveghere, pe o rază de zece kilometri în jurul focarului, în cele două zone fiind incluse 12 localităţi gălăţene: Iveşti, Buceşti, Torceşti, Umbrăreşti, Condrea, Salcia, Siliştea, Umbrăreşti-Deal, Barcea, Podoleni, Lieşti, Călmăţui. 

În toate aceste localităţi există mii de păsări domestice, crescute în gospodării, dar şi o fermă avicolă, cu un efectiv de 400.000 de păsări. 

"În zona de supraveghere este o fermă cu 400.000 de păsări. La această fermă activitatea nu s-a oprit, ferma deţinând planuri de biosecuritate care se respectă, aşa că riscul apariţiei bolii este redus. Păsările ce trebuie livrate clienţilor se realizează, dar în condiţii controlate, activitatea fiind monitorizată şi avizată de DSVSA", a spus Vasile Ştefan. 

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, convocat vineri seară de prefectul Gabriel Panaitescu, imediat după confirmarea primului caz de gripă aviară, a luat decizia aplicării de măsuri preventive în toate cele 12 localităţi aflate în zonele de protecţie şi supraveghere. Principalele măsuri sunt inventarierea exploataţiilor din zonă ce deţin păsări domestice sau alte păsări ţinute în captivitate; interzicerea scoaterii păsărilor, în special a raţelor şi gâştelor, la luciu de apă; toate păsările trebuie ţinute în adăposturi, astfel încât să nu aibă contact cu păsările sălbatice, în special cele de apă; persoanele manipulatoare de păsări moarte trebuie să respecte măsurile de biosecuritate; este interzisă mişcarea păsărilor domestice, păsărilor ouătoare, puilor de o zi şi a ouălor către exploataţii, abatoare, centre de ambalare sau o întreprindere pentru fabricarea produselor din ouă, situate în afara zonei de supraveghere, în afara cazului în care este eliberată o autorizaţie de către DSVSA Galaţi; sunt interzise târgurile, pieţele, expoziţiile sau alte aglomerări de păsări domestice ori păsări captive. 

"În cazul descoperirii de păsări moarte sau bolnave în gospodării, trebuie anunţat imediat medicul veterinar. Potrivit procedurilor, în cazul descoperirii, într-o gospodărie, de păsări domestice cu gripă aviară, toate vor fi ucise şi vor fi distruse prin neutralizate. Totodată, se va monitoriza starea de sănătate a păsărilor din curţile învecinate, iar dacă se va confirma prezenţa gripei aviare şi în alte curţi, se va proceda, de asemenea, la uciderea şi distrugerea prin neutralizare a păsărilor din curţile respective. Conform legii, în situaţia bolilor epizootice, toate animalele ucise în scopul combaterii, asanării focarului se evaluează şi se despăgubesc de stat", a explicat Vasile Ştefan. 

El a mai precizat că, având în vedere că gripa aviară se poate transmite şi la om, orice caz de îmbolnăvire la om cu manifestări respiratorii se va semnala medicilor de familie. AGERPRES

×