Primarul Clujului, Emil Boc, vrea să interzică centralele de apartament pe gaze în imobilele nou contruite pentru a reduce poluarea.
„Am discutat să nu mai fie aprobate centralele termice pe apartament și încercăm să facem o Hotărâre în Consiliul Local. Până când vom avea toate actele gata, noi vom impune la toate construcțiile de blocuri realizate acum să facă centrale de bloc. Vrem astfel să fim mai prietenoși cu mediul. Toate susținerile europene vin pentru acest tip de energie verde, nepoluantă”, a spus edilul, citat de Monitorul de Cluj.
Noile imobile de locuințe vor fi conectate la sisitemul public de termoficare sau vor dispune de o centrală comună.â
Totodată, centralele de apartament deja existente se vor menține în continuare.
Problema acestora se discută și în alte state europene. Astfel cercetătorul Brian von Mathiesen, corodonator al proiectului Heat Roadmap Europe, finanțat din fonduri UE, a dezvoltat o strategie de încălzire/răcide cu emisii de carbon reduse. Aceasta vine în sprijinul atingeriii țintei de neutralitate climatică până în 2030.
Interzicea centralelor de apartament pe gaze este o discuție care tot apare în spațiul public, nu doar la noi, dar nu există încă o decizie oficială de interzicere a lor.
“Când va fi instalată ultima centrală pe gaze într-o locuință, în fiecare stat membru ? În multe țări din UE, acest lucru s-ar putea întâmpla foarte curând, cel puțin pentru clădirile noi. Așadar, când ar trebui să cumpărăm ultima centrală pe gaze ? Anul 2030 ar trebui considerat drept ultimul termen. Și cred că multe țări sunt pregătite politic și tehnologic să o facă. Dacă încă instalăm cazane pe gaz natural până în 2030, atunci ar trebui să ne întrebăm dacă suntem cu adevărat serioși cu privire la tranziția la energia cu emisii reduse de carbon. Trebuie să vă amintesc că centralele pe gaz au o viață de 12-15 ani, astfel încât orice interdicție ar trebui stabilită în următorii câțiva ani”, spunea acesta.