x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Austriecii de la Agrana amendați de ANPC pentru practici comerciale ÎNȘELĂTOARE. Românii consumă zahăr Coronița sau Mărgăritar „origine din UE și din afara UE"

Austriecii de la Agrana amendați de ANPC pentru practici comerciale ÎNȘELĂTOARE. Românii consumă zahăr Coronița sau Mărgăritar „origine din UE și din afara UE"

de Redacția Jurnalul    |    13 Dec 2022   •   18:19
Austriecii de la Agrana amendați de ANPC pentru practici comerciale ÎNȘELĂTOARE. Românii consumă zahăr Coronița sau Mărgăritar „origine din UE și din afara UE"
Sursa foto: anpc.ro

Fabrica de zahăr din Buzău a fost amendată cu 50.000 de lei de inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) pentru practici comerciale înșelătoare.

Potrivit unui comunicat al ANPC, fabrica din Buzău produce şi pune pe piaţă zahăr alb cristal sub două branduri cunoscute, ambalat în pungi de hârtie sau de polietilenă de 1 kg, pe ambalaje fiind inscripţionată menţiunea „Origine din UE şi din afara UE”, fără a fi declarat ingredientul primar din care este obţinut zahărul - sfeclă de zahăr şi/sau trestie de zahăr.

De asemenea, fabrica produce zahăr numai din zahăr brut obţinut din trestie de zahăr, importat ca atare din ţări din afara Uniunii Europene, spre exemplu Eswatini (Africa), Belize (America Centrală), Brazilia (America de Sud), pe care îl ambalează. În schimb, în unitate se ambalează şi zahăr obţinut din sfeclă de zahăr în fabrica din Roman a producătorului, arată ANPC.

„S-a prezentat specificaţia tehnică a zahărului alb cristal normal (sortimentul pus pe piaţă pentru consumatori), în care nu se menţionează materiile prime din care este obţinut. Din documentele de certificare a calităţii prezentate, a rezultat că parametrii fizico-chimici şi microbiologici sunt aceiaşi pentru ambele produse. Ambele tipuri de zahăr se ambalează sub acelaşi brand, în acelaşi tip de ambalaj, cu aceeaşi etichetare, uneori un tip de zahăr, alteori celălalt tip, fiind inscripţionat pe ambalaj lotul de fabricaţie, care cuprinde în codificare un cod al fabricii, un cod al ambalatorului, un cod al naturii ingredientului primar [B – pentru sfeclă de zahăr (sugar beet), R – pentru trestie de zahăr (raw cane)], precum şi data ambalării. Cele două tipuri de zahăr nu se amestecă”, se precizează în comunicat.

Conform ANPC, deşi informaţia corectă asupra naturii ingredientului primar ar putea fi determinată prin decodificarea lotului de fabricaţie, în realitate consumatorii nu au acces la aceasta, neexistând pe ambalaj vreo explicaţie a codului.

Inspectorii spun că informaţiile privind originea geografică sunt înscrise într-o formă inexactă, „Origine din UE şi din afara UE”, din declaraţii rezultând că este vorba de originea ingredientului primar.

„Nu se menţionează locul de producţie, România, produsul având declarat doar distribuitorul din Viena al grupului Agrana. În realitate, nici ingredientele primare şi nici produsele puse pe piaţă şi achiziţionate de consumatori nu pot fi şi din UE şi din afara UE, ci doar din Uniunea Europeană (zahăr din sfeclă de zahăr) sau doar din afara Uniunii Europene (zahăr din trestie de zahăr). Conform Regulamentului (UE) nr. 775/2018, este obligatorie indicarea ţării de origine sau locului de provenienţă al ingredientului primar, atunci când acesta diferă de ţara de origine sau locul de provenienţă al produsului alimentar”, mai spune ANPC.

Potrivit acestora, indicarea ingredientelor din care este obţinut un produs este obligatorie.

„În concluzie, faptele descrise mai sus constituie pactică comercială incorectă, respectiv practică comercială înşelătoare – acţiune înşelătoare, întrucât informaţiile oferite şi modul de prezentare induc sau este susceptibil că induc în eroare consumatorii asupra unora dintre principalele caracteristici prevăzute de lege: natura ingredientelor şi produselor, ţara de origine sau locul de provenienţă şi, ca urmare, consumatorii sunt determinaţi sau este susceptibil că sunt determinaţi să ia o decizie de tranzacţionare pe care altfel nu ar fi luat-o”, precizează ANPC.

Inspectorii au aplicat o amendă de 50.000 lei şi au dispus măsura de încetare a practicii comerciale incorecte constatate.

 

×