Substanţele otrăvitoare pe care le folosesc fermierii din judeţul Arad fac victime printre animalele sălbatice din zonă. Acest caz nu este unicat. În urmă cu şase ani, peste 150 de căprioare au fost găsite moarte pe terenurile agricole.
Situaţia a fost prezentată, conform site-ului Aradon.ro, de Alexandru Must, administratorul unui fond de vânătoare: " Pe 10 noiembrie au fost semnalate primele probleme. Am găsit aproape 40 de iepuri morţi. Dar nu numai iepuri. Au mai fost şi vreo 7-8 ulii, vulpi, ţărci, fazani. Am descoperit, pe terenurile agricole, otravă pentru dăunători, pentru rozătoare", susţine bărbatul.
Imediat după descoperirea masacrului, vânătorii au anunţat toate instituţiile abilitate: Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad, Garda de Mediu, Garda Forestieră şi Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Reprezentanţii instituţiilor prezentate mai sus, cu excepţia celor de la Garda Forestieră, s-au prezentat la faţa locului şi au început o anchetă.
Otrava este ilegală
Totodată, Must doreşte să sublinieze faptul că, spre deosebire de alţi ani, când ataca doar animalele care o consumau, anul acesta substanţa folosită este mult mai agresivă şi le afectează şi pe animalele de pradă care consumă şoarecii sau iepurii infestaţi. „Uliii şi vulpile care sunt animale prădătoare şi care au mâncat şoarecii şi iepurii morţi au murit, la rândul lor, şi ei. Otrava este una foarte puternică dacă reuşeşte să omoare şi prădătorii. Mai mult, uliii au fost găsiţi morţi la numai câţiva metri distanţă de iepurele din care au mâncat”, a completat el.
Legea vânătorii este destul de clară în privinţa folosirii otrăvurilor pentru dăunători pe terenurile agricole. „În scopul gestionării durabile a faunei cinegetice, se interzice depozitarea în teren sau utilizarea în combaterea dăunătorilor vegetali şi animali ai culturilor agricole sau silvice a substanţelor chimice toxice pentru fauna cinegetică, fără luarea măsurilor de protecţie”.
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad au spus că dosarul se află în faza de cercetare, aşteptându-se analizele care stabilesc otrava folosită, dar şi dacă aceasta a dus la moartea animalelor sălbatice.