x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Firea: Cele şase parcări de tip park & ride prevăzute de PMUD ar putea fi realizate peste un an şi jumătate

Firea: Cele şase parcări de tip park & ride prevăzute de PMUD ar putea fi realizate peste un an şi jumătate

11 Noi 2016   •   01:30
Firea: Cele şase parcări de tip park & ride prevăzute de PMUD ar putea fi realizate peste un an şi jumătate

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, apreciază că cele şase parcări de tip park & ride prevăzute de Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) ar putea fi realizate peste un an şi jumătate, în condiţiile în care în scurt timp PMUD urmează să fie supus votului Consiliului General al Capitalei.

"După votarea PMUD, se va organiza licitaţia. (...) Eu cred că într-un an, un an şi jumătate, vor fi gata aceste parcări, pentru că eu am găsit la Primăria Capitalei o singură parcare începută din cele şase din PMUD, Iancului-Pantelimon, dar acolo iarăşi a fost o greşeală din start, pentru că s-a dorit construirea unei parcări duble, şi subterane, şi supraterane. Şi-au dat seama că afectează zona, pentru că acolo este şi linie de tramvai şi afectează structura locuinţelor din zonă. S-au oprit, acum s-a astupat groapa, practic, şi se începe construirea doar a unei parcări supraterane. Deci este o greşeală din start. Am găsit, din păcate, acest proiect în acest stadiu. Este şi de râs, şi de plâns", a spus edilul general, joi seara, la B1Tv.

Gabriela Firea a reiterat că modelul ei de administraţie publică locală este cel vienez, în condiţiile în care capitala Austriei a fost declarată pe plan european ca fiind "cea mai prietenoasă cu cetăţenii". Primarul general a menţionat că în cazul Vienei, traficul a fost ameliorat datorită centurii Capitalei, dar şi existenţei parcărilor de tip park and ride destinate maşinilor care vin din zona limitrofă.

"Avem şase astfel de parcări (de tip park and ride, n.r.) care vor fi construite. În scurt timp vom vota în Consiliul General Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, care conţine aceste şase parcări la intrarea în Capitală, dar dacă un cetăţean din judeţul Ilfov lasă maşina în parcarea de la intrarea din Capitală, trebuie să îi oferim condiţii de transport public ieftin, la standarde înalte de calitate (...) un mijloc de transport rapid, care să vină la intervale scurte de timp", a spus ea.

Primarul general a adăugat că în judeţul Ilfov sunt 385.000 de locuitori, iar jumătate dintre ei tranzitează Capitala în fiecare zi. În acest sens, edilul a declarat că dacă ar exista o centură a Bucureştiului, aşa cum are orice capitală europeană, traficul ar fi mult mai aerisit.

"Acest an, din păcate - şi nu este o critică de dragul criticii - nu a însemnat un progres din partea Guvernului pentru realizarea centurii Capitalei. (Mai au de lucrat, n.r.) enorm. Şi corespondenţa cu autorităţile de la Bruxelles, din păcate, din ce m-am interesat, este destul de precară, iar faptul că vina se aruncă, de asemenea, pe licitaţia îngreunată, pe contestaţii, nu cred că îi mulţumeşte pe cetăţeni, pentru că ei vor un lucru simplu: Capitala să aibă centură. Deci Guvernul trebuie să facă centura Capitalei, pentru că Ministerul Transporturilor este în subordinea Guvernului", a declarat Firea

Ea a mai precizat că din cele o mie de autobuze ale RATB achiziţionate în urmă cu zece ani, jumătate ar trebui să fie scoase din uz. Firea a menţionat că PMB este la finalul realizării caietului de sarcini pentru achiziţionarea altor 500 de autobuze.

"A durat puţin mai mult pentru că am vrut ca această licitaţie să fie extrem de corectă, transparentă, să nu conţină anumite elemente care să restrângă numărul de participanţi, pentru că eu consider că dacă există mult mai multe companii care vor participa la această licitaţie, este în interesul bucureştenilor", a mai spus primarul general. AGERPRES

×