Un număr de 32 de persoane s-au prezentat, în lunile aprilie şi mai, la Serviciul de Urgenţă al Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc, după ce au fost muşcate de căpuşe.
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a declarat pentru AGERPRES că numărul este neaşteptat de mare, în condiţiile în care vremea nu a fost prea caldă, ba chiar s-au înregistrat şi căderi de zăpadă.
Potrivit sursei citate, este posibil ca numărul să crească tot mai mult, mai ales că vremea este în încălzire şi oamenii ies la drumeţii în natură.
Tocmai de aceea, dr Demeter le-a recomandat acestora să evite, dacă este posibil, zonele în care pasc oile sau caprele, să poarte îmbrăcăminte care să le acopere mâinile şi picioarele şi nu se aşeze direct pe iarbă.
De asemenea, cei care au fost muşcaţi de căpuşe sunt îndemnaţi să se prezinte la medic şi să nu încerce să îndepărteze singuri insecta.
Căpuşele pot transmite boala Lyme, o encefalită care nu se vindecă, este lent progresivă şi afectează foarte mult capacitatea de muncă a celui infectat.
Dr. Demeter a explicat că atunci când plăgile muşcăturilor sunt suprainfectate sau neglijate, se efectuează testul privind prezenţa boalei Lyme, dar aceste cazuri s-au redus, în ultima vreme, din cauză că oamenii se prezintă din timp la medic.
În anii trecuţi, au existat perioade în care, numai la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc se înregistrau, zilnic, câteva cazuri de muşcături de căpuşe, la acestea adăugându-se şi pacienţii care merg la alte spitale din judeţ sau cer ajutorul medicilor de familie.
Medicii sunt de părere că numărul cazurilor a crescut şi pentru că oamenii se tem de boala Lyme şi apelează imediat la ajutor de specialitate, atunci când au fost muşcaţi de căpuşe.