Informație incredibilă din interiorul Patriarhiei Române, după şedinţa cu scandal de vineri, în care fostul episcop de Huși a ales să-și dea demisia.
Jurnaliştii de la Vremea Nouă au pus mâna pe un document exploziv care relevă condiţiile retragerii lui Corneliu Bârlădeanu din funcţia de episcop al Huşilor.
Conform documentului, şefii BOR au decis sã-l mute pe Corneliu, ca simplu cãlugãr, în Episcopia Devei şi Hunedoarei, cu asigurarea unei "locuinte de lux şi a unui salariu pe mãsurã", pânã la finalizarea judecãţii Sfântului Sinod.
O scrisoare ajunsã la Mitropolia Moldovei, semnatã de Patriarhul Daniel, demonstreazã cã în spatele deciziei de a demisiona a lui Corneliu stau unele decizii controversate, scriu jurnaliştii de la Vremea Nouă.
Redăm mai jos textul integral al scrisorii:
“Vã aducem la cunostintã cã Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în sedinta sa de lucru din 18 august 2017, a examinat cererea de retragere a Preasfintitului Pãrinte Corneliu, Episcopul Husilor.
În referat s-a precizat, cã în ziua de 18 august 2017, Preasfintitul Pãrinte Corneliu, Episcopul Husilor, a înaintat Sfânta Sinod o adrescã în care preciza cã, desi se considerã nevinovat, prezintã cererea sa de retragere din aceastã slujire, rãmânând la dispozitia si ascultarea Sfântului Sinod si a Chiriarhului eparhiei unde va domicilia. În continuare, s-a precizat cã aceastã retragere s-a fãcut pentru pacea si binele Bisericii, întrucât parcurgerea tuturor etapelor statutare si regulamentare noi privind desfãsurarea unui proces canonic bisericesc poate dura mai multe luni, fapt care ar prelungi foarte mult situatia de incertitudine din eparhia Husilor.
În acest context, s-a mentionat cã, potrivit Statutului pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Române, “activitatea clericilor încadrati în Biserica Ortodoxã Românã poate înceta prin retragerea pentru binele Bisericii” (art. 133 alin, 1. lit. c). “Cererile ierarhilor de retragere din functie pentru binele Bisericii se aprobã de Sfântul Sinod, cu stabilirea conditiilor privind domiciliul si sprijinul financiar necesar” (art. 133. alin. 5).
Referitor la vacantarea scaunului de Episcop al Husilor s-a mentionat cã mitropolitul numeste loctiitorii de episcop, în caz de vacantã, la eparhiile sufragate (art. 114 alin. 1 lit e si art. 134 alin. 2).
Pe durata vacantei, loctiitorul de episcop eparhiot îndeplineste toate prerogativele titularului de scaun si rezolvã doar problemele curente ale eparhiei vacante, fãrã dreptul de a desfiinta structurile (institutii si posturi) bisericesti si de a înstrãina sau de a schimba destinatia bunurilor bisericesti. “Alegerea unui nou episcop eparhiot se face, prin vot secret, de cãtre Sfântul Sinod, dupã consultarea clerului, si mirenilor din organismele bisericesti, în termen de cel mult 60 de zile de la vacantarea scaunului respectiv”.
În urma discutiilor în plen, Sfântul Sinod a hotãrât: aprobã retragerea Preasfintitului Pãrinte Corneliu, Episcopul Husilor, din aceastã slujire; decide vacantarea scaunului de Episcop al Husilor si initierea procedurii de alegere a unui nou episcop pentru aceastã eparhie în cel mult 60 de zile, conform prevederilor statuare; aprobã ca episcopul sã aibã domiciliul în Episcopia Devei si a Hunedoarei, de unde va primi si sprijinul financiar necesar, urmând ca, la momentul potricit, Sfântul Sinod sã decidã cu privire la slujirea liturgicã”.
Trebuie precizat că, deşi Corneliu Bârlădeanu şi-a dat demisia din toate funcţiile din Biserica Ortodoxã si rãmâne simplu cãlugãr, acesta va fi judecat în continuare de Patriarhie, care urmeazã sã ia o decizie, în toamnã, dacã fostul episcop al Huşilor va mai avea sau nu dreptul sã oficieze slujbe la altar.
Pânã atunci, însă, potrivit jurnaliştilor de la Vremea Nouă, Corneliu va continua să încaseze cei 18.000 de lei pe care îi primea până acum ca lider al Episcopiei Huşi.
Reamintim că Bârlădeanu a fost nevoit să demisioneze după ce în presă a apărut o filmare în care acesta făcea sex cu un elev de la seminarul teologic.