„În perioada 27.05-02.06.2024, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost primite 17 apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezența unor urși în zona Zetea (2), Sândominic(1), Miercurea Ciuc(2), Liban(2), Tușnad(1), Praid(1), Brădești(1), Borsec(1), Șicăsău(1), Ciumani(1), Cristuru Secuiesc(1), Bilbor(1), Avrămești(1) și un apel care indica prezența unui urs între Cădaciu Mare și Cădaciu Mic. Dintre cele 17 apeluri înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezența unor urși, a fost nevoie de intervenția pentru alungarea acestora în 5 cazuri, deoarece urșii nu mai erau prezenți la locurile indicate de către apelanți în restul cazurilor”, potrivit unui comunicat de presă
În primul caz a fost semnalată prezența unui urs într-o curte din Tușnad și a fost necesară constituirea echipei de intervenție pentru relocarea animalului sălbatic.
„În următoarele 4 cazuri am fost anunțați despre prezența unor urși în Brădești, Miercurea Ciuc(2) și Bilbor. În toate cazurile la fața locului s-a deplasat un echipaj de jandarmi care a reușit să alunge animalele sălbatice în pădure cu ajutorul semnalelor acustice și luminoase. De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita 145 apeluri, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție. În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent”, se mai arată în comunicat.
Echipa de intervenție este formată, în conformitate cu prevederile OUG 81/2021, din primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, jandarmi, reprezentant al asociației de vânătoare și medic veterinar.
„Le reamintim oamenilor că este recomandat ca de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia”, se menționează în finalul comunicatului.
(sursa: Mediafax)