x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Mii de persoane participă la Serbările Naţionale de la Ţebea, dedicate lui Avram Iancu

Mii de persoane participă la Serbările Naţionale de la Ţebea, dedicate lui Avram Iancu

10 Sep 2017   •   12:40
Mii de persoane participă la Serbările Naţionale de la Ţebea, dedicate lui Avram Iancu

Câteva mii de oameni participă duminică la Serbările Naţionale de la Ţebea, în judeţul Hunedoara, eveniment dedicat comemorării eroului naţional Avram Iancu, de la a cărui moarte se împlinesc în acest an 145 de ani. 

Manifestările au loc în cimitirul din Ţebea, acolo unde se află mormântul lui Avram Iancu, între cei prezenţi numărându-se preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, miniştrii Mihai Fifor, Doina Pană, Victor Negrescu, preşedintele PNL, Ludovic Orban, preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, parlamentarul european Viorica Dăncilă, parlamentari şi autorităţi din judeţele Hunedoara, Arad, Alba şi Bihor. 

"Sărbătoarea naţională de la Ţebea a dobândit o valoare tradiţională, cu valenţe de suflet pentru toţi românii. (...) Avram Iancu a deschis calea spre deşteptarea naţională, pregătind drumul spre Marea Unire de la 1918", a declarat în faţa asistenţei primarul comunei Baia de Criş, Mihai Liviu Gorcea. 

Manifestările de la Ţebea au început cu o slujbă religioasă în biserica din cimitir, oficiată de mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, şi un sobor de preoţi, după care a urmat o evocare istorică a personalităţii celui pe care moţii îl numesc "Crăişorul munţilor". 

Apoi au fost depuse coroane de flori la mormântul lui Avram Iancu din partea Preşedinţiei, Senatului, Camerei Deputaţilor, a mai multor instituţii ale statului, autorităţi locale şi judeţene, partide politice şi organizaţii neguvernamentale. 

În cursul după-amiezii, la Ţebea este programat un spectacol folcloric în aer liber. 

Avram Iancu este considerat de istorici ca unul dintre românii care au jucat un rol important în Revoluţia de la 1848 din Transilvania. S-a născut în anul 1824 într-o familie de ţărani moţi înstăriţi şi a profesat ca avocat. A murit pe 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criş, judeţul Hunedoara, şi a fost înmormântat în cimitirul din Ţebea. AGERPRES

×