Comisarii de la Protecția Consumatorilor au efectuat, vineri, controale la 13 operatori economici, pentru patru dintre aceștia dispunând închiderea temporară a activității. Au aplicat și amenzi în valoare de 21.000 de lei.
Printre deficiențele constatate, cele mai serioase au fost legate de lipsa fluxului tehnologic, apă depozitată necorespunzător pentru igienizarea alimentelor și vaselor, ustensile neprofesionale, paviment deteriorat, lipsa datei de preparare, absența cântarului, a elementelor de identificare, coșurile pentru deșeuri fără capac, condimente expirate, carne de porc degradată.
„La agrement, s-a lasat invitație pentru a prezenta toate documentele. La fața locului s-a constatat că nu există afișat regulamentul și atenționările/avertizările. La mașinutele electrice în dreptul jetonului există o placă din fier cu butoni din metal, fără să existe protecție, iar la celelalte spații de joacă s-a constatat că majoritatea nu aveau centură sau era ruptă. S-a dispus oprirea temporară până la remediere pentru cele cu abateri”, informează instituția.
Președintele Autorității pentru Protecția Consumatorilor a spus că acest târg are aspect de bâlci
„În rarele momente când ajung în oraşul Constanţa, într-unul dintre acestea am avut ocazia să văd ceea ce dorea Târgul de Crăciun, acesta având în schimb un aspect mai mult de bâlci, motiv pentru care am rugat colegii de la Comisariatul Judeţean să facă o vizită acolo să ne lămurim ce e în spatele uşilor închise. În spatele uşilor închise pentru locaţiile de alimentaţie publică nu există apă, cu toate că aceasta este obligatorie în momentul în care serveşti produse alimentare, condiţiile în care sunt depozitate alimentele aproape direct pe trotuar, de asemenea, sunt neconforme, jucăriile şi jocurile, tiribombele şi toate cele de gen lasă nu numai ca aspect de dorit, ci ca şi funcţionalitate. De asemenea, din păcate, jocurile alese nu sunt cele care să poată oferi, în afară de câteva beculeţe, şi siguranţă celor mici. Alimentaţia publică nu poate fi făcută într-o variantă pe încercatelea, în sensul că cei care ajung acolo îşi încearcă efectiv norocul, alimentele gestionate sunt unele cu grad ridicat de periculozitate pentru că carnea de porc ţinută în condiţii improprii poate reprezenta un real pericol. Toate acestea puse cap la cap m-au făcut să fac asocierea dintre ceea ce se doreşte târg şi ceea ce este, de fapt, un bâlci”, a explicat Horia Constantinescu.
Targ craciun Constanta