x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Specialiști: Păsările din Delta Dunării, hăituite de fotografi și turiști

Specialiști: Păsările din Delta Dunării, hăituite de fotografi și turiști

de Redacția Jurnalul    |    26 Sep 2023   •   15:45
Specialiști: Păsările din Delta Dunării, hăituite de fotografi și turiști
Sursa foto: antena3

Specialiștii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunarii” (INCDDD) susțin că flamingo nu cuibăresc în Delta Dunării pentru că păsările sunt hăituite de fotografi și turiști.

„Dacă la vecinii ucraineni, la cca 65 de kilometri flamingo au cuibărit în acest an, la noi păsările sunt hăituite de fotografi, turiști și multe alte categorii. Orisiunde se duc flamingii, sunt urmăriți de un alai de ! Aici, pe Meleaua Sacalin, în porțiunea strict protejată (deci unde prezența turiștilor nu este permisă!!!), în fiecare zi mai multe ambarcațiuni cu turiști hăituiesc păsările aflate la hrănire și la odihnă”, scriu reprezentanții INCDDD pe Facebook.

Conform acestora, deranjarea păsărilor a avut loc și în anii anteriori la Sărături-Murighiol, Tuzla-Nuntași, Sabangia și în alte zone.

Specialiștii susțin că nu numai flamingii sunt afectați, ci și pelicanii, stârcii, egretele, codalbii și foarte multe alte specii acvatice.

„Din păcate, turismul a devenit un factor de periclitare major! În mod normal, companiile care organizează turism în zonele strict protejate, colonii (atenție, coloniile sunt acolo unde păsările cuibăresc nu unde mănâncă ori se odihnesc), fugăresc păsările și chiar intră cu viteză în ele și multe alte abateri care nu au legatură cu ecoturismul și conceptul de rezervație a biosferei nu ar mai trebui să obțina autorizația de desfășurare a activității de turism în anul următor în RBDD!”, transmit reprezentanții institutului.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: păsări delta dunării