x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Poluare în Capitală. Locuitorii din zonele limitrofe ard în sobe mobilă și deșeuri

Poluare în Capitală. Locuitorii din zonele limitrofe ard în sobe mobilă și deșeuri

04 Noi 2022   •   10:06
Poluare în Capitală. Locuitorii din zonele limitrofe ard în sobe mobilă și deșeuri
Sursa foto: antena3CNN

Aerul din Capitală a devenit toxic, în ultimele 24 de ore, ca urmare a faptului că locuitorii din localitățile limitrofe ard în sobe deșeuri și mobilă pentru a se încălzi.

Din cauza scumpirilor din energie, oamenii nu mai au bani să plătească pentru gaze naturale și electricitate, astfel că au găsit alte surse de încălzire a locuințelor.

”Statul ar trebui să vină în ajutorul lor. Există in Polonia, de exemplu, rabla pentru sobe și ar trebui să treacă la un sistem mai eficient de încălzire, decât la sobe, să treacă înspre centrale, să dea un stimulent pentru cei care vor gaz”, este de părere senatorul Dragoș Popescu.

Nici lemnele nu mai sunt o soluție deoarece și prețul acestora a crescut, estimându-se că necesarul pentru încălzirea unei locuințe în această iarnă va costa circa 3.000 de lei. 

Totodată, aceștia recunosc faptul că au pus în sobe aproape orice poate produce căldură, de la mobilier vopsit până la tot felul de deșeuri. 

”Ca să îmi fac căldură în casă cu lemne, îmi trebuie vreo 30 de milioane. Mai pun si mobilier. Primăria nu ne ajută cu nimic. Toxic este orice bagi, dar dacă n-avem altă variantă”, spune un localnic.

Garda de Mediu transmite că au apărut noi surse de poluare prin încălzirea rezidențială, fapt ce a dus la producerea de fum toxic, scrie antena3CNN

Iată 10 materiale cărora nu ar trebui să li se dea foc: 

- Lemnpal vopsite sau tratate chimic,

-plastic,

-hârtie cu cerneală,

- substanţe inflamabile,

- paleţi,

- carton,

- deşeuri de vegetaţie,

- lemnul verde,

- gunoi.

De precizat este că hârtia/cartonul arse sunt de 30 de ori mai cancerigene decât lemnul uscat iar plasticul poluează de 700 de ori mai mult.

În perioada 2019-2012 au fost arse circa 870 de tone de deșeuri, potrivit datelor ISU București-Ilfov. 

 

 

×