Edilul Sucevei, Ion Lungu, a declarat joi, pentru AGERPRES, că în ultimii 11 ani de când este primar, peste 3,6 milioane euro au fost alocaţi de la bugetul local pentru construirea de noi biserici, reparaţii capitale la cele vechi şi resfinţiri.
El a precizat că, în toată această perioadă, s-au finalizat şi sfinţit 15 biserici, cheltuindu-se anual, în medie, câte 327.797 euro.
Totodată, Lungu a spus că din aceste sume au fost susţinute, de asemenea, proiecte sociale guvernamentale sau europene, exemplificând cu Centrul de zi şi cel de noapte de la Biserica ''Sfânta Vineri'' şi Centrul social de la ''Sfânta Înviere'', unde se derulează un proiect european.
''Eu zic că aceste fonduri au fost corect cheltuite'', a spus Lungu.
Primarul Sucevei a subliniat, în comparaţie, că la capitolul învăţământ, în aceşti 11 ani, municipalitatea a alocat 20 de milioane euro, iar la infrastructura pentru cultură, 5 milioane de euro, cofinanţare la Centrul Tradiţiilor Populare şi la Centrul Cultural Bucovina.
În opinia primarului, populaţia are nevoie atât de şcoli, cât şi de biserici, mai ales în această perioadă, când ''alte religii ameninţă Biserica Ortodoxă'', iar finanţarea construcţiei de biserici "este o formă de apărare a identităţii spirituale, ce este o obligaţie constituţională".
''În Constituţie scrie că noi, autorităţile, trebuie să apărăm identitatea spirituală.(...)Suntem într-o situaţie destul de delicată la graniţele ţării, suntem ameninţaţi de alte religii, alte civilizaţii, alte culturi. Asta este realitatea. Eu, ca primar, noi ca autorităţi, trebuie să sprijinim Biserica Ortodoxă, care este biserica noastră majoritară, să ajutăm şi să dăm posibilitatea ca cei care vor să meargă la biserică - şi e bine ca oamenii să meargă la biserică, să aibă această posibilitate în toate cartierele. Avem biserici suficiente la această dată, numai lumea să dorească să meargă la biserică'', a mai spus Lungu.