x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Primarii vor să ridice din nou maşinile

Primarii vor să ridice din nou maşinile

de Robert Kiss    |    06 Aug 2015   •   19:48
Primarii vor să ridice din nou maşinile
Sursa foto: ALEX TUDOR

După ce ÎCCJ a decis să suspende ridicarea maşinilor parcate neregulamentar, primarii cer Guvernului şi Parlamentului să stabilească un cadru legal pentru a putea ridica maşinile parcate pe domeniul public.

Maşinile parcate neregulamentar nu pot fi ridicate în baza unei decizii a Consiliului Local, întrucât această autoritate nu este competentă să reglementeze procedura în acest sens. Înalta Curte a stabilit că doar Guvernul poate să stabilească regulamentul de aplicare a acestor măsuri contravenţionale.

Practic, prin decizia ÎCCJ, toate hotărârile emise de autorităţile locale în acest scop sunt lovite de nulitate. Astfel, primăriile rămân fără nicio pârghie pentru a-i sancţiona pe şoferii care parchează pe trotuar, pe trecerile de pietoni, pe linia de tramvai sau pe cei care blochează traficul. Într-o întâlnire a Asociației Municipiilor din România, au fost ridicate mai multe probleme printre care şi cea a maşinilor parcate nere-gulamentar.

„Pe de o parte condamnăm excesele care au existat, pentru că ele au existat, chiar cu o tentă de abuz, dar trebuie să existe un cadru legal. Trebuie o modificare legislativă să îndreptăm ce a constatat ÎCCJ că nu e în regulă”, a declarat pentru Jurnalul Naţional, Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3 şi preşedinte al AMR.

Amendă pentru parcare neregulamentară

În prezent, singura măsură coercitivă rămasă pentru cei care parcheză neregulamentar este amenda dată de poliţie, care îi sancţionează pe şoferi cu două până la cinci puncte penalizare şi sume cuprinse între 200 şi 500 lei. De multe ori, cei vizaţi nu pot fi sancţionaţi pentru că nu se află la maşină.

Ridicarea de autovehicule a reprezentat un fenomen de amploare, anul trecut. Astfel, în 2014, în jur de 13.500 de maşini au fost ridicate din Bucureşti, în condiţiile în care această practică fusese aprobată de Consiliile Locale doar în sectoarele 1 şi 6 ale Capitalei.

În funcţie de firmele delegate să ridice maşini, şoferii erau nevoiţi să plătească 850 de lei, în Sectorul 6, pentru a-şi recupera automobilul sau 450 de lei, în Sectorul 1. Maşinile se ridicau şi în alte mari oraşe, precum Cluj, Constanţa, Sibiu sau Timişoara.
 

×