x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale RADET vrea să construiască centrale zonale

RADET vrea să construiască centrale zonale

de Adrian Stoica    |    07 Apr 2016   •   10:53
RADET vrea să construiască centrale zonale
Sursa foto: Victor Stroe

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti înregistrează pierderi zilnice de 32.000 de euro ca urmare a stării precare a reţelei. Ultima dată când a înregistrat profit a fost în anul 2010. Sistemul a fost conceput într-o perioadă când în jurul oraşului funcţionau mari platforme industriale, dar multe au dispărut, fapt ce impune şi restructurarea sistemului de distribuţie a agentului termic.

„Sistemul de alimentare centralizată a Bucureştiului este un sistem mamut, printre cele mai mari din lume, fiind pe locul cinci în momentul de faţă, ca dimensiune. Este greu de gestionat spre performanţă. Am împărţit acest mare sistem în subcomponente, plecând de la principiul că, dacă fiecare componentă este bine gestionată, suma acestor bune gestiuni se va răsfrânge asupra întregului. Prin calcule am demonstrat că Bucureştiul are nevoie de cinci surse noi, care însumate ar duce undeva la 300 de megawatt-oră, asta însemnând aproximativ a şasea parte din necesarul de consum al Bucureştiului”, a declarat Gabriel Dumitraşcu, preşedintelele Consiliului de Administraţie al RADET, în cadrul unei conferinţe de presă.

Prin construirea acestor cinci centrale, în zona de nord a Capitalei, în Colentina, Titan, zona Ştefan cel Mare şi Rahova, costurile de transport s-ar reduce anual cu 200 de milioane de lei, de la cele 295 de milioane de lei care se cheltuie în prezent. Costurile cu realizarea acestor centrale sunt estimate la circa 100-120 de milioane de euro. În opinia sa, pentru reducerea costurilor ar fi necesară remodelarea sistemului de distribuţie, care să nu se mai realizeze pe patru fire, ci doar pe două, punctul termic fiind mutat la nivelul blocurilor.

"În toate cartierele trebuie trecut de la distribuţia pe patru fire la distribuţia pe două fire. Numai prin simpla reducere de la 3.000 de kilometri de reţea la 1.500 de kilometri de reţea diminuezi la mai mult de jumătate pierderea actuală. Tradus în bani, asta înseamnă iar o economie de vreo 80-100 de milioane de euro anual", a spus el.

Dumitraşcu a estimat că schimbarea sistemului de termoficare a municipiului Bucureşti ar putea totaliza costuri de 800 de milioane - 1 miliard de euro. RADET furnizeaza energie termica pentru peste 560.000 de apartamente si 1,2 milioane de persoane din Bucureşti, pe lângă circa 3.000 de firme. Ultimul an când regia a avut profit a fost 2010. În 2014, pierderile RADET au fost de 320,1 milioane de lei, iar cifra de afaceri a depăşit cu puţin un miliard de lei.

 

×
Subiecte în articol: radet centrale zonale