Muzeul Iluziilor a fost deschis, marţi, pentru prima dată la Oradea, la Casa de Cultură "Florica Ungur".
"În spatele Muzeului iluziilor e numai şi numai ştiinţă. Practic, vrem să provocăm voinţa şi gândirea copiilor. Credem şi garantăm o oră de calitate educaţională în care copii, adulţi, profesori descoperă aceste iluzii care generează nevoia de ştiinţă sau dorinţa de a le pune în practică prin fenomene ştiinţifice" a declarat, marţi, Adrian Filpişan, cu ocazia inaugurării Muzeului Iluziilor, un proiect al Asociaţiei Astronomice Pluto.
Muzeul Iluziilor ocupă spaţiul central al casei de cultură, la parter şi etaj, având în jur de 100 de exponate. Există o lume de oglinzi fermecate, o zonă cu tablouri cu iluzii optice şi o parte de experimente, de show, în mod interactiv.
Vizitatorii au la dispoziţie un vortex tunnel, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff sau un theremin - instrumentul muzical la care poţi cânta fără să îl atingi, precum şi un pat cu 2200 de cuie pe care să se întindă cei curajoşi.
Conceptul muzeului este unul unic în România şi are un caracter interactiv - prin contactul direct cu obiectele prezentate, dar şi prin explicaţiile unui povestitor unplugged, care oferă detalii despre mecanismele lor de funcţionare şi face demonstraţii live.
Asemenea muzee există în majoritatea ţărilor europene, însă mobilitatea muzeului iniţiat de Adrian Filpişan îi conferă un avantaj în plus pentru a fi transportat în diferite oraşe.
Muzeul Iluziilor poate fi vizitat până în 24 noiembrie. AGERPRES